20 iunie 2012

Ţara blegilor, nu a patibularilor


Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a jignit grav Guvernul României în acest iunie 2012, a făcut afirmaţii iredentiste, apoi s-a plimbat liniştit prin Transilvania, deşi oficialii români declaraseră deja deschis că nu e binevenit în România. Declaraseră, dar atât. Impertinentul s-a simţit el singur binevenit şi a venit bine sănătos, la fel de bine şi de sănătos pe cât a plecat, fără să-l întrebe nimeni nimic şi fără să-l scuipe nimeni pentru atitudinea antiromânească.
Extremistul Csibi Barna a recidivat, tot în acest iunie 2012 şi, după ce a profanat, nu demult, simbolul patriotismului revoluţionar românesc din Ardeal (păpuşa cu chip de Avram Iancu – batjocorită în piaţă), acum a ieşit din nou într-un spaţiu public dintr-un oraş din România (Miercurea Ciuc), îmbrăcat cu un tricou imprimat cu harta României fără Ardeal şi cu pancarte pe care scria „Jos Trianonul! Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară! Ocupanţi, căraţi-vă!”. În plus, Realitatea TV l-a mai şi chemat la telefon în direct, să ne mai dea un şut: „Mi-am exprimat opinia despre un criminal de război, Avram Iancu.” Pentru câţiva telespectatori în plus, o staţie TV românească a încălcat codul nescris care stabileşte că monştrii care iubesc expunerea ar trebui neutralizaţi tocmai prin ignorare şi uitare.
Imediat după revoluţia din 1989, Silviu Brucan a spus că suntem proşti („stupid people”), că o să avem nevoie de 20 de ani ca să ne maturizăm, şi ne-am supărat. Iată că au trecut aproape 23 de ani şi suntem mai proşti, mai stupizi, mai departe de maturitatea de stat, de comunitate, de conştiinţă politică, de democraţie în folosul ţării.
În 1991, Horia Roman Patapievici, dorind să se afirme, şocând cu ceva, a scris că „Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării. Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut...” Pentru un desţărat, dornic de notorietate, nu ar fi chiar atât de surprinzător şi de grav să gândească şi să scrie aşa ceva. Dar, pentru o ţară (prin decizia preşedintelui Băsescu din 2005) e foarte grav că şi l-a pus, de atâţia ani, tocmai pe acest om în fruntea Institutului Cultural Român, organism naţional de reprezentare internaţională, pentru a face şi a conduce, de fapt, politica de tip cultural a unei ţări pe care H.R.P. o dispreţuieşte şi a unui popor pe care-l urăşte şi l-ar trimite la spânzurătoare („23 de milioane de omuleţi patribulari”, aşa îi vede acelaşi pe români şi asta înseamnă patibular, demn de pus în ştreang).
Încă ne supărăm, pe bună dreptate, pe Brucan, pe Patapievici şi pe alţii ca ei, prea puţin legaţi de sentimentul naţional şi prea uşor fluturători de steaguri ale dezicerii de patrie şi naţiune. Dar, dacă ne tot lăsăm călcaţi în picioare, zi de zi, om simplu sau guvernant, cum ne-am lăsat în acest iunie 2012 prin apatia autorităţii de stat (deşi aveam la îndemână legea românească şi conduita europeană, care nu permit extremismul, atacul la simboluri şi frontiere), le dăm argumente brucanilor, patapievicilor, cu tot cu larvele şi pupele lor, de autori de maxime dure despre români, că monstruozităţile rămase în memoria colectivă şi cărţi au un sâmbure de adevăr. Uneori mare cât roata carului, în care noi am rămas blegi, cu praştia în mână, când lumea civilizată şi demnă e departe, în maşini, trenuri, blindate şi rachete.

Andrei Păunescu, 13 iunie 2012

Niciun comentariu: