20 februarie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (118)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Majorări de creşteri

• „Vor urma majorări de creşteri.” (Viorel Copil, Realitatea TV, 12 februarie 2013)
Aoleu, măriri la măriri, domnule lider sindical? Sau doar un „pleonasm tautologic”?
• „El (Băsescu) este într-o comedie burlească.” (Hanibal Dumitraşcu, Antena 3, 10 februarie 2013)
Renumitul psiholog a avut o scăpare „grotească”. Corect era „burlescă”.
• „Secretarul de stat, ministrul, ambasadorul vine şi ne spune.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 10 februarie 2013)
Dacă toţi trei „vine şi ne spune”, e de bine: există solidaritate şi unitate între politicieni şi diplomaţi.
• „Exclud posibilitatea unei glume sau a unei răzgândeli.” (Alina Gheorghiu, Antena 3, 11 februarie 2013)
Noi nu excludem posibilitatea unei glume, din moment ce doamna parlamentar a folosit această formă hibrid a „răzgândirii”.
• „Slovacii conduc... slovacii au dominat categoric.” (Turcia-Cehia 0-2, Eurosport 2, 7 februarie 2013)
Ne uitam pe ecran, unde scria clar că joacă Turcia şi Cehia, apoi ascultam nenumăratele referiri ale comentatorului la slovaci şi nu ne venea să credem. Nu că n-am regretat spargerea vechii Cehoslovacii, dar, din 1994, Cehia şi Slovacia sunt state diferite. Către finalul meciului, vorbitorul s-a dat, uşor-uşor, pe brazdă şi a început să vorbească şi de cehi, de parcă slovacii imaginari din gura lui nici nu ar fi existat. Fără a-şi cere iertare şi a-şi da nişte palme.
• „Europa, care are destule probleme, nu-i mai trebuie încă una.” (Dumitru Pelican, Antena 3, 7 februarie 2013)
Caz tipic de dezacord, prin schimbarea construcţiei gramaticale în timpul vorbirii. Trebuia spus ori „Europei... nu-i mai trebuie...”, ori „Europa... nu are nevoie de...”.
• „Reacţia domnului senator Minor Mitrea.” (Gheorghe Funar, România TV, 7 februarie 2013)
Dacă a fost o greşeală involuntară, e amuzantă. Dacă a fost cu intenţie, e şi mai amuzantă. Şi Miron Mitrea ar trebui să râdă.
• „Pardemocrat Liberal a fost un partid de lider... Am deci să candidez la funcţia de preşedinte al Pardemocrat Liberal.” (Elena Udrea, Pro TV, 12 februarie 2013)
Vorbind mereu repede, în permanentă grabă după parvenire politică şi nu numai, doamna Udrea nu poate rosti corect nici măcar numele partidului pe care vrea să-l conducă. Înghite mereu silabe, cu aceeaşi sete cu care adună averi şi funcţii.
• „Ca şi locaţie, (România) e o ţară superbă.” (Alex Velea, Antena 2, 7 februarie 2013)
Cântăreţul, vrând să fie preţios în vorbire, a băgat un „şi” inutil (nu era pericol de cacofonie) şi a folosit involuntar un termen care, din păcate, se potriveşte tot mai mult ţării noastre. Locaţia este un spaţiu închiriat pentru un scop anume, iar România, proprietate a şmecherilor şi străinilor, începe să fie utilizabilă numai dacă e închiriată.
• „Toată lumea s-a aşteptat ca acest proces să divorţeze.” (Ovidiu Oanţă, Pro TV, 7 februarie 2013)
Dacă nu aţi înţeles despre ce e vorba, vă spunem noi: divorţul dintre handbalista Alina, descoperită a fi lesbiană, şi Robert Păcuraru, soţul ei rămas heterosexual, care nu a acceptat să ştie că femeia lui este femeie (sau bărbat) pentru o altă handbalistă. Fault!
• „Tipul acesta de râs.” (Renate Weber, Antena 3, 10 februarie 2013) • „Putem merge până la excluderea din corpul academic.” (România TV, 8 februarie 2013)
Zău? Ne aşteptam la o exprimare mai atentă din partea unei doamne juriste şi activiste publice şi din partea unui profesor care îl critica pe un alt profesor.
• „Referirile din presa internaţională făceau referire (la carnea de cal din România).” (Daniel Constantin, Antena 3, 11 februarie 2013)
Liderul Partidului Conservator şi al agriculturii noastre de azi a vrut să o ia la pas în scandalul vacilor care au ajuns cai în Occident, dar a ajuns să galopeze tautologic. Cataclop-cataclop!
• „Putea să spună că a prins trei preoţi care nu bon pe lumânări.” (România TV, 13 februarie 2013)
Sau putea să spună că trei preoţi, dacă au casă de marcat, „dau” bon.
• „Încă o dată repet.” (Costin Georgescu, România TV, 13 februarie 2013)
Şi noi, încă o dată spunem: evitaţi pleonasmele, oameni buni!


Andrei Păunescu

Niciun comentariu: