18 aprilie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (120)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Certuri, şucăre şi campanie erectorală cu Jean Valijean

• „Toată ziua în certuri şi şucăre.” (Gigi Becali, România TV, 22 februarie 2013)
Aflat în faza în care e supărat pe Traian Băsescu, deputatul-patron al Stelei are o neaşteptată iniţiativă lexicală, înainte să vină cu una parlamentară.
• „Campanie erectorală.” (Denisa Pascu, România TV, 23 februarie 2013)
Atenţie la rostire, domniţă! O simplă consoană încurcată şi uite ce exprimare cu conotaţii sexuale vă iese dintre buze.
• „Rolul lui Jean Vali Jean... rolul lui Eibrăham Lincoln.” (Antena 3, 24 februarie 2013)
Ciclul „Mari actori, mari regizori” trebuie completat cu secţiunea „Mari oratori de televiziune”. Clasicul Valjean a devenit Vali-Jean în mintea avancronicarului de la Premiile Oscar care, probabil, e mult mai obişnuit cu Vali-Vijelian decât cu eroul din „Mizerabilii”. Tot el şi-a strâmbat limba şi ne-a strîmbat urechile cu pronunţia numelui preşedintelui Americii de acum două secole şi ceva.
• „Eugenia sau biscuiţii vor fi înlocuite.” (Realitatea TV, 21 februarie 2013)
Ce să fie înlocuite? Biscuiţii să fie „înlocuite”? Niciodată! Acceptăm numai nişte „biscuite” să fie înlocuite! În plus, conjuncţia „sau” cere singularul, nu pluralul, aici, aşa că avem dublă greşeală şi eliminare. Afară!
• „Roşcata vine zilnic în cabană... Coana vulpe de la Cabana Babele” (Realitatea TV, 21 februarie 2013)
Ni s-au strepezit dinţii de la aceste clişee, pe care le credeam uitate şi îngropate. Dar nu! Stereotipurile niciodată „nu moare”! În plus, redactorul vorbea despre „roşcata” vulpe Miţa de la Cabana Babele, care se vedea clar în imagine că e gri, nicidecum roşie, ca în şablonul prăfuit (încă un motiv să nu fi fost recondiţionat).
• „Ce-i în capul acestei tinere?” (România TV, 21 februarie 2013)
În capul tinerei este exact ce este în gura vorbitorului de la TV: ditamai ligamentul falic (pul+a).
• „Ne dorim enorm de mult calificarea... Sukala probabil va fi în teren, probabil nu va fi.” (Laurenţiu Reghecampf, Digi Sport 1, 21 februarie 2013)
Remarcabilul antrenor al Stelei şi-a epuizat energia pregătind echipa pentru a elimina miraculos pe Ajax Amsterdam, astfel încât nu i-au mai rămas energii pentru a distinge pleonasmele şi a nu emite mostre de gândire hamletiană.
• „Unii deja mâncase.” (B1TV, 21 februarie 2013)
Poliţistul citat ne-a amintit că „gramatica sunt greu, dar frumos”.
• „Mâine vremea o să ne mai resfeţe.” („Cronica cârcotaşilor”, Prima TV, 27 februarie 2013)
Iar poimâine probabil că vremea o să ne „răsfaţe”.
• „Să fie doar o strategie a lui Ionuţ Dolănescu, în disputa pe care o are cu fratele său Dragoş de patru ani?(Kanal D, 21 februarie 2013)
Din acest exemplu de topică defectuoasă, rezultă că regretatul rapsod Ion Dolănescu a fost viril până în ultima clipă a vieţii, dacă fiul său Dragoş are 4 ani (conform Kanal D). Totul ar fi fost mai simplu dacă s-ar fi formulat fără echivoc: „... în disputa pe care o are de patru ani cu fratele său, Dragoş”.
• „Caii aveau documente care atesta.” (România TV, 27 februarie 2013)
Iar ziariştii „nu atesta” cu nimic că ştiu bine româneşte. Dimpotrivă!
• „O prietenie lungă şi de durată între Lazslo Tokes şi Traian Băsescu.” (Radu Tudor, Antena 3, 27 februarie 2013)
Exprimarea pleonastică nu e chiar pleonastică, din moment ce îl priveşte pe preşedintele Băsescu, la care eternitatea şi promisiunea durează până mâine, dacă asta îl ajută să mai scape o vreme de braţul lung al flotei pierdute şi al casei din strada Mihăileanu, pe care singur şi-a repartizat-o, singur şi-a vândut-o, singur şi ieftin şi-a cumpărat-o.
• „Surse din conducerea PDL spune că...” (Denisa Pascu, România TV, 26 februarie 2013)
Dacă sursele „spune”, atunci şi reporteriţa „sunt” pe fază.
• „S-au raliat alături de Crin Antonescu.” (Realitatea FM, 23 februarie 2013)
Pleonasm rar. A se ralia înseamnă a fi alături de un om, de o cauză.
• „Am aflat în timpul anchetei că Golden Blitz e un restaurant.” (Oana Stancu, Antena 3, 20 februarie 2013)
Ne-am săturat să tot sesizăm exemplele de ligamente de tip „pul+a”. Aşa că intervenim doar ca să spunem că eram siguri că preşedintele Traian Băsescu a aflat cu mult înaintea tuturor că Golden Blitz e o cârciumă. Aşa se şi cuvine, ca şeful statului să fie cel mai informat consumator al ţării.
• „Timpul are tot mai puţină răbdare... Şi-a mai pierdut din luciditate steliştii.” (Steaua – Ajax Amsterdam, 2-0, 4-2, Digi Sport 1, 21 februarie 2013)
Fascinaţi de miracolul pe care Steaua l-a realizat, recuperând acel 0-2 din tur şi câştigând, comentatorii ne-au oferit şiraguri cu perle de cacofonii şi dezacorduri de nivel european.
• „Calităţile care le au.” (Călin Popescu Tăriceanu, Realitatea TV, 22 februarie 2013)
Nici nu trebuia să precizăm cine a mâncat prepoziţia „pe” din sânul acuzativului: era clar că e fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, despre care nimeni nu poate depune mărturie că ar fi spus vreodată formula corectă, întreagă, „pe care”.
• „Dem Rădulescu şi Viorica Tastaman.” (pe ecran TVR 1, 24 februarie 2013)
Vestea bună e că televiziunea oficială are şi scoate din când în când din arhivă momente satirice cu mari actori pe care i-am pierdut. Vestea proastă este că editorii de titraje nu ştiu cum îi cheamă chiar pe acei actori din filmuleţele de colecţie. Aici, nu era nicio „Viorică”. Actriţa din imagini era Vasilica Tastaman.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: