15 noiembrie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (138)



Căcăruţe pline cu perle • Elena Udrea, Pardemocralberal şi Tranbăsescu

• „Problema mea e ce face Pardemocralberal. Trebuie să găsim un candidat la preşedenţie... după Tranbăsescu.” (Elena Udrea, România TV, 19 august 2013)
Înghiţitoarea naţională (de silabe, deoarece Academia nu a validat şi celălalt plural, „silăbi”) sare iar la luptă, muşcând şi rupând părţi importante din Partidul Democrat Liberal şi din Traian Băsescu, ultimului mutilându-i nu numai numele şi imaginea, ci şi numele instituţiei prezidenţiale (corect era „preşedinţie”, nu „preşedenţie”).
• „Spune că căruţa a depăşit calul.” (Realitatea FM, 2 septembrie 2013)
Cacofonie mai rară, care poate îmbogăţi limba română cu un nou substantiv, prea amuzant ca să nu fie ţinut minte: „căcăruţă”. Cinste lor, cinste lor, cinste cacofonicilor!
• „Iată unde se ascund, Roberta Anastase, Baconschi şi Anca Boagiu.” (pe ecran, Antena 3, 15 iulie 2013)
Vorba mai zboară, păcat că scrisul rămâne! La fel şi virgula, pusă apăsat, exact între subiect şi predicat, la o oră de maximă audienţă.
• „E o valoare ireală.” (Liviu Voinea, România TV, 16 iulie 2013)
Valoarea nu e ireală, ci, în cel mai rău caz, este nereală sau nerealistă, domnule ministru al bugetului nostru.
• „Niciuna dintre poliţistele din sistem nu au sunat.” (România TV, 13 iulie 2013)
Corect era „a sunat”, pentru că subiectul se acordă cu predicatul chiar (şi mai ales) când nişte jurnalişti vorbesc despre nişte poliţiste, care s-au plâns doar „oral verbal pe gură” că au fost abuzate sexual, dar una nu a sunat să se plângă de violurile şi favorurile sexuale cerute în sistem.
• „Repet încă o dată... Bianca şi cu Adi (Cristea) sunt finii acestui copilaş.” (Victor Slav, Kanal D, 15 iulie 2013)
Logodnicul Biancăi, bulversat de poveştile mai vechi ale doamnei sale, nu e atent şi scapă în grădina cu pleonasme, de unde nu prea se mai iese.
• „Prima româncă care a apărut pe coperta revistei Vogue.” (România TV, 6 august 2013)
O cacofonie care vine exact când trebuia evitată cel mai mult, adică într-o propoziţie în care ne lăudam şi noi cu intrarea în lumea bună a revistelor internaţionale de fiţe.
• „Le aducem vii şi le opărim frumos acolo... Aşteptăm să opărim o găinuşă.” (Kanal D, 29 iulie 2013)
Dacă pe noi, cetăţeni neutri, ne ia cu călduri când auzim că bietele păsări vor fi opărite de vii, ne inchipuim ce or simţi găinuşele, opărite „frumos acolo” doar din punctul de vedere al bucătarilor. Unde „acolo”? La târtiţă?
• „Ca la noi, la nimeni, în staţiunea Voineasa judeţul Sibiu.” (pe ecran la Kanal D, 29 iulie 2013)
Idiotul care a scris pe ecran că Voineasa e în Sibiu nu numai că habar nu are de geografie, dar nu a văzut sau nu a ţinut minte că, în aceeaşi emisiune, a apărut, tot pe ecran, un panou în care scria clar: „Voineasa – judeţul Vâlcea”.
• „Tirul a lovit autoturismul din plin.” (România TV, 31 iulie 2013)
Una e „în plin” (direct), cum ar fi trebuit spus, alta e „din plin”. Aşa, pare că vorbitorul a subliniat cu satisfacţie că mastodontul cu remorcă a făcut praf o maşină mică.
• „Mecanicul trenului care s-a făcut praf.” (Antena 1, 26 iulie 2013)
Se poate mai clar? Despre cine e vorba? Mecanicul s-a făcut praf sau trenul? Avem de-a face cu un mecanic beţivan sau cu un tren distrus?
• „Pacurile acvatice sunt pline în aceste zile caniculare.” (pe ecran, Antena 3, 28 iulie 2013)
Mai mare atenţie cu literele lipsă!
• „Ultima zi a încheiat Festivalul Folk You de la Vama Veche.” (Antena 3, 5 august 2013)
Ciudat! Normal era ca încheierea să fie în prima zi?
• „Un deficit de doisprezece miliarde de lei.” (Victor Ponta, Realitatea FM, 20 august 2013)
Dacă am avea „două” prim-miniştri, l-am putea lăsa pe unul să fie neglijent cu acordul în gen. Dar, cum nu avem decât un premier, nu putem accepta aşa ceva, pentru că „un miliard”, fiind substantiv la neutru, are la plural forma „douăsprezece miliarde”, nu „doisprezece miliarzi”, chiar şi cînd este vorba despre deficit.
• „Invitaţii încep să sosească pentru a-l sărbători pe gazda Maria.” (România TV, 17 august 2013)
„Dragule” Larisa (reporteriţa RTV care a scos perla), te rugăm să faci mai bine acrodul în gen, ca să nu pară că totul este „un” băşcălie „agramat”.

Andrei Păunescu


Niciun comentariu: