15 noiembrie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (140)



Lor înşilor agramaţilor • Legi ambigue executate întocmai de primarul genial

• „Mă aştept ca aceşti oameni să iasă în stradă şi să manifesteze împotriva lor înşilor.” (Costi Rogozanu, Realitatea FM, 9 septembrie 2013)
Licenţele poetice trase de păr sunt, cât de cât, suportabile, dacă autorul este genial şi merită efortul acceptării. Cele gramaticale, nu prea, mai ales dacă aparţin domnului Rogozanu.
• „Aşa cum sunt legile, ambigue, le-am executat întocmai.” (Sorin Oprescu, Antena 3, 6 septembrie 2013)
La legi ambigue, exprimare ambiguă, dar executare fără crâcnire! Apropo: la o lege care lasă loc şi de „hăis”, şi de „cea”, ce înseamnă respectare întocmai?
• „Dragoş Tănase – director Gold Corporation.” (B1 TV, pe ecran, 9 septembrie 2013)
Care e perla?, ne veţi întreba. Aparent, niciuna. Dacă vă spunem că explicaţia a apărut pe ecran când în imagine era marele actor Dorel Vişan, perla iese singură din scoică şi ne intră direct în ochi. Sau poate, sătul de mizeria din cultură, domnul Vişan şi-o fi schimbat numele şi locul de muncă, să dea acolo de aur.
• „Potopul a îndoliat Galaţiul.” (Antena 3, 12 septembrie 2013)
Acest ditamai ligamentul falic (pul+a) a stat minute în şir scris pe ecran, cu literă mare, di-la-tată, că di la mamă nu se moşteneşte aşa ceva.
• „Înscrierea presupunerilor pentru acest an s-a încheiat în luna februarie.” (Delia Vrânceanu, Realitatea TV, 12 septembrie 2013)
Întrucât era vorba despre Premiul Nobel pentru pace, la care preşedintele rus Putin nu a mai apucat să-şi depună candidatura, „presupunem” că Delia a vrut să spună „propunerilor”, nu „presupunerilor”.
• „Există şi argumente împotrivă, şi contra.” (Look TV, 7 septembrie 2013)
Bine că există alternativă! O dată ne uităm şi noi la Look TV câteva minute şi atunci pescuim o frumuseţe de gafă. Alternativa era să avem argumente pro şi pentru sau să fim neutri şi imparţial.
• „Aprindeam un chibrit sub pătură să mâncăm ciorba.” (Alin Oprea, Antena 2, 8 septembrie 2013)
Hai, lăsaţi-o-n ciorbă cu poveştile astea! Talentatul om de muzică ne oferă acest adevărat „talisman” de exagerare, vrând să arate cât de dificilă i-a fost adolescenţa. Suntem convinşi că tânărul Alin a trecut prin clipe grele, dar nu suntem convinşi că a mâncat o ciorbă sub pătură, cu chibritul aprins, din simplu motiv că ori rămânea fără oxigen, ori îi lua foc pătura, ori vărsa ciorba pe pijama şi părea că a făcut altceva sub protecţia păturii. Dramatizare, dramatizare, dar nici chiar aşa!
• „A căzut zidurile... Se poate întâmpla lucruri.” (Realitatea TV, 5 septembrie 2013)
Însoţind câteva imagini de la ruinele şantierului şcolii din Stăneşti – Giurgiu, „aceste cuvinte ne doare” prin consecvenţa cu care lasă repetent vorbitorul la acordul dintre subiect şi predicat, ucis apoi fără milă.
• „Cerem completarea actualei legi în vigoare... Trebuie găsită un bun echilibru(Andrei Chiliman, Realitatea TV, 5 septembrie 2013)
Pleonasm pe măsură primarului Sectorului 1: dacă legea e actuală, este clar că e şi în vigoare. Dar aşa e cu echilibrul „pierdută”, care se speră că va fi „găsită”.
• „Liderul grupului din Consiliul General cere demisia primarului genial.” (Realitatea TV, 6 septembrie 2013)
Reporterul Lucian Nuştimcum ori a fost tocmit de Sorin Oprescu în echipa de viitoare campanie electorală, ca să-l facă „genial”, ori are nişte acţiuni la obiective care sunt pe lista realizărilor domnului primar general Oprescu (Pasajul Basarab, Stadionul Naţional Arena etc).
• „Spuneau jucătorii că nu se pune vorba de bani.” (România – Ungaria 3-0, Antena 1, 6 septembrie 2013)
Atât de ipocrită este această afirmaţie, încât vorbitorul s-a fâstâcit şi a uitat să spună „nu se pune problema”. Important este că am mai trecut în cont o campanie de calificare cu victorie şi fără înfrângere în faţa Ungariei, care nu ne-a mai bătut din 1981, dar pe care am aşteptat 63 de ani s-o învingem prima dată, în 1999, în teren cu un Hagi readus la naţională de Adrian Păunescu în emisiunea lui tot de la Antena 1.

Andrei Păunescu

Un comentariu:

osma spunea...

Bună tuturor,
Numele meu este dl, Rugare Sim. Locuiesc în Olanda și sunt astăzi un om fericit? și mi-am spus că orice creditor care mă salvează pe mine și pe familia mea din situația noastră proastă, o să-i spun pe orice persoană căutând împrumut, mi-a dat fericire pentru mine și familia mea, aveam nevoie de un împrumut de € 300,000.00 pentru a-mi începe viața, pentru că eu sunt un singur Tată cu 2 copii, am întâlnit acest sincer și Allah se tem de împrumutătorul împrumutului de om care mă ajută cu un împrumut de 300.000,00 €, el este un om temut de Dumnezeu, dacă ai nevoie de împrumut și vei plăti împrumutul, te rog să-l contactezi spunându-i că (domnule, Rugare Sim) te referi la el. Contactați domnul Mohamed Careen prin e-mail: (arabloanfirmserves@gmail.com)


FORMULARUL DE INFORMAȚII PRIVIND APLICAREA LOR
Nume......
Al doilea nume.....
2) Sex: .........
3) Suma împrumutului necesară: .........
4) Durata împrumutului: .........
5) Țara: .........
6) Adresa de domiciliu: .........
7) Număr mobil: .........
8) Adresa de e-mail ..........
9) Venit lunar: .....................
10) Ocupația: ...........................
11) Care site-ul v-ați referit aici la .....................
Multumesc si toate cele bune.
Trimiteți un e-mail la adresa arabloanfirmserves@gmail.com