15 noiembrie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (142)



Nimănui nu ne place

• „În acest apartament locuieşte doamna Lazăr şi o mulţime impresionantă de câini.” (Antena 1, 22 septembrie 2013)
Când „atâtea finţe locuieşte împreună laolaltă”, ar trebui să fie frumos, dar, pentru că „mulţi câini pute de candeşte”, vecinii „nu suport” şi „chem” televiziunea.
• „De ce să fie făcătură politică când Voiculescu a făcut tranzacţiile pe care le-a făcut?” (Radu Banciu, B1 TV, 29 septembrie 2013)
Hai, că negreala din cerul gurii şi din suflet nu se tratează cu nimic, dar limbajul se poate trata cu ceva studiu. Din care poţi afla că nu e frumos să ieşi pe post cu un „căcând” de toată frumuseţea şi cu o asemenea sărăcie lexicală („a face” e folosit de trei ori într-o singură frază scurtă!), disproporţionată faţă de veninul emis pe post.
• „Toţi nişte putregai.” (Radu Banciu, B1 TV, 29 septembrie 2013)
Toţi? Chiar toţi? Aşa o fi, că prea zice cu foc şi vitriol, dar asta înseamnă că „vârful la putregai” e chiar vorbitorul, care s-a specializat în dezacorduri de mare rafinament, cu totul neaşteptate.
• „Dacă iei în natură, pierzi 19% TVA.” (Dan Şova, Realitatea TV, 30 septembrie 2013)
Ocupat cu marile proiecte şi cu cocoloşirea străinilor care vor să ia ieftin şi poluant aurul şi metalele grele de la Roşia Montană, domnul ministru a uitat amănuntul că TVA nu mai e de câţiva ani 19%, de pe vremea lui Emil Boc, ci e 24%. Nici poanta că taxa trebuie readusă la 19% nu ţine, pentru că executivul Ponta e la putere de un an şi jumătate şi TVA tot uriaş a rămas.
• „Veţi avea surprize cu totul, cu totul surprinzătoare.” (Neculai Onţanu, Pro TV, 30 septembrie 2013)
Oamenii din Sectorul 2 cică ar vrea de la primarul lor, dimpotrivă, „surprize cu totul şi cu totul previzibile”, ca de exemplu drumuri bune, căldură, apă, pieţe, maidanezi în adăposturi, copii nemâncaţi de câini, taxe mici, furăciuni cât mai puţine, birocraţie minimă etc.
• „Atât în deplasare, cât şi afară.” (Cosmin Nicolae, Radio Bucureşti FM, 1 octombrie 2013)
Asta înseamnă că nu se mai joacă „nici acasă, nici pe teren propriu”?
• „Nomenclatorul de producţie al Cantacuzinoului.” (Eugen Nicolăescu, Antena 3, 28 septembrie 2013)
Exprimarea Nicolăescului ministru al Sănătăţii sapă şanţuri adânci în limba română contemporană, care nu se mai vindecă nici cu medicamente străine, în noul mandat al liberalului care anunţă ca pe o mare victorie că, în câţiva ani, vom reuşi performanţa – oau!- să producem iarăşi vaccinuri autohtone, la fel ca în urmă cu nişte ani, când cineva a distrus Institutul Cantacuzino.
• „Lumea mă văd cu alţi ochi.” (Nicolae Feraru, Antena 3, 28 septembrie 2013)
Asta e posibil „pentru că fiindcă societatea nasc” oameni deschişi la minte.
• „Execuţii mult mai grele decât alea simple.” (ProTv, Steaua - Avântul Bârsana 4-0, 26 septembrie 2013, culeasă de Simona Mădălina Păunescu)
Perla a fost vizibilă şi „auzibilă” tocmai din Danemarca, unde se pare că a sărit în ochii unei românce, care a remarcat adâncimea cugetării. Probabil că, în consecinţă, execuţiile simple or fi mai uşoare decât alea dificile, nu?
• „Să legiferezi în forţă şi puternic... Nimănui nu ne place.” (Antena 3, 1 octombrie 2013)
Aha, deci nu slab şi fără forţă, ci tare şi în acelaşi timp viguros. „Cui îi plac” aşa ceva? Noile amenzi auto iau minţile vorbitorilor.
• „În acest moment, Finlanda are cincizecişiunu de mine operaţionale.” (Victor Ponta, Realitatea TV, 24 septembrie 2013)
Am accepta acest dezacord în gen (corect era „cincizecişiuna de mine”, că minele sunt feminine), dacă, prin ordonanţă de urgenţă, premierul ar legifera următoarele forme: un guvern-doi guverni, un cabinet-doi cabineţi, o gafă-doi gafi, o coabitare-doi coabitări...
• „Autorităţile se vor vedea nevoiţi să dea drumul la căldură.” (România TV, 30 septembrie 2013)
Regal de dezacorduri în această perioadă. Probabil de la vânt şi de la cel mai friguros final de septembrie din ultimele decenii.
• „O trupă sută la sută nemţească, o trupă din Austria.” (Antena 3, 24 septembrie 2013)
Or fi austriecii tot nişte nemţi de la Est (Oster+reich), dar sună ciudat, mai ales că locuitorii Austriei se chinuie de sute de ani să fie altceva decât cei din Germania.
• „Filmul 4.3.2.1. în regia lui Cristian Mungiu Pippidi.” (Maria Toader, Antena 3, 24 septembrie 2013)
Era suficient Cristian Mungiu, că doar aşa îl cheamă, fără Pippidi. Nu toţi Mungiii sunt şi Pipizi şi nici toţi Pipizii sunt Mungii. Una e regizorul cu mare greutate Cristian Mungiu şi cu totul altceva este politoloaga cu şi mai mare greutate Alina Mungiu Pippidi, dar amândoi sunt unicate pe planetă.
• „Bunurile care trebuie împărţite între copiii lui Adrian Păunescu legitimi şi nelegitimi.” (Antena 3, 24 septembrie 2013)
Mai mare atenţie la exprimare, dacă tot vă băgaţi cu bocancii în viaţa familiei: la moştenire vin numai copiii legitimi, cei nelegitimi urmând să ne dea în judecată. Aşteptăm recoltele din provincie şi din diaspora.
• „Pe scurt, vă fac eu un rezumat.” (Mircea Badea, Antena 3, 25 septembrie 2013)
Nouă, telespectatorilor fideli, ne plac „rezumatele lungi” din „Gura presei”.
• „Omu’ e ecologist şi bine intenţionat.” (Mircea Badea, Antena 3, 25 septembrie 2013, culeasă de Maria)
Poate că Mircea Badea a lăsat intenţionat acest ligament, care sună a perversiune sexuală în formă ecologică şi bine intenţionată, pe care, atentă, Maria l-a remarcat imediat, ageră. Indiferent care e adevărul, noi îl băgăm la colecţie.
• „Mi-a plăcut piesa asta enorm de mult.” (Ducu Bertzi, Antena 2, 21 septembrie 2013)
Şi nouă ne plac unele cântece ale lui Ducu Bertzi enorm, dar pleonasmele, fie şi ale prietenilor, ne plac „enorm de puţin”.
• „Este aproape o poziţie identică.” (Digi Sport 2 TV, 26 septembrie 2013)
Asta înseamnă că nu e „fix diferit”, nu?
• „Avem rate la bancă că ne-am împrumutat.” (Antena 3, 26 septembrie 2013)
„Căcăneam” pare o formă nouă, necunoscută nouă încă, a verbului în care se vorbeşte, ce mai tura-vura, despre a face căcuţă.
• „Ţi-a dat Cătălin Botezatu vreun sfat în ceea ce privesc hainele?” (Antena 1, 27 septembrie 2013)
Chiar dacă destinatara întrebării era eminenta mireasă Bianca Drăguşanu, forma corectă „în ceea ce priveşte” nu trebuia mutilată, aşa cum atâtea fete de pe piaţă fac cu buzele, nasurile, ţâţele, pomeţii şi pieile lor.
• „O pisică a făcut puişori micuţi.” (Bianca Drăguşanu, Antena 1, 27 septembrie 2013)
Bine că n-a făcut „puiuţi giganţi”, că o durea nasol de tot.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: