15 noiembrie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (143)



Legiuutorul, prezidenţiabilul la preşidenţie şi satul bombat de cutremure

• „Temperatura exterioară care e afară.” (Marcel Nicolaescu, România TV, 8 octombrie 2013)
Îi pretindem viceprimarului Capitalei să ne dea noi veşti şi pleonasme despre temperatura „interioară care e în case” şi neapărat să se poziţioneze legal faţă de temperatura de pe verande, din balcoane şi din corturile ţiganilor, despre care noi încă nu ştim dacă este „exterioară în spaţiu închis” sau „interioară în aer liber”.
• „Marea majoritate a populaţiei nu pot face acest lucru.” (Bogdan Bărbuceanu, România TV, 8 octombrie 2013)
Asta numai pentru că „lumea sunt proşti”, în vreme ce „clasa politică sunt deştepţi”, domnule avocat.
• „Mie nu cunosc acest lucru.” (Cristina Pocora, The Money Channel, 6 octombrie 2013)
Nici „eu nu-mi place” să aud aşa ceva, doamnă purtător de cuvânt (strâmb) al PNL.
• „Piscina din vila Dante pe care o folosea preşedintele Traian Băsescu pentru a înota.” (România TV, 8 octombrie 2013)
Precizarea „pentru a înota” era absolut necesară, în cazul preşedintelui Băsescu, ţinând cont de faptul că, în limbajul neacademic, există şi alte întrebuinţări ale termenului: „a băut la viaţa lui o piscină de whisky”, „stă la o bere pe marginea piscinei” etc.
• „O problemă semantică ca să...” (Nicolas Don, B1TV, 6 octombrie 2013)
Nasol momentul să eliberezi în eter ditamai cacofonia, excat când arătai cât de murdar se face televiziune în România (la TVR), faţă de Franţa şi America.
• „Fenomen scăpat de sub control, sat bombat de cutremure.” (România TV, 6 octombrie 2013)
Bombat sau bombardat, fraţilor? La cutremure, solul de crapă, nu se bombează, vă spunem noi, mai ales când trăznaia e scrisă pe ecran.
• „Sărbătorim o lună de la începerea protestelor.” (Realitatea FM, 30 septembrie 2013)
Ştim că frenezia anti sau pro Roşia Montană a cuprins toată ţara, din cărucioarele bebeluşilor, până-n cele ale invalizilor, dar termenul „a sărbători” nu e potrivit aici. Se putea spune: „marcăm”, „consemnăm”, „se împlineşte”... Proprietatea termenilor este la fel de importantă ca proprietatea aurului. Mai rămâne să spunem că „aniversăm decesul” gramaticii, „comemorăm naşterea” încă unei serii de semidocţi şi ne aflăm la „tristul jubileu” al analfabetismului.
• „Magistraţii se vor declara revoltaţi de declaraţiile a cei doi (Ponta şi Băsescu).” (Realitatea TV, 8 octombrie 2013)
Magistraţii sunt inamovibili, aşa că pot să facă tot ce vor, inclusiv să fie revoltaţi de dezacordul dintre premier şi preşedinte. Noi ne declarăm revoltaţi că nu există sancţiuni legale împotriva dezacordurilor de limbaj.
• „E o funcţie publică care trebuie să impună respect.” (Dumitru Coarnă, Antena 3, 8 octombrie 2013)
Cu o asemenea cacofonie în gură, nimeni nu poată să ceară altora respect, nici măcar dacă e poliţist.
• „Pot apare elemente noi.” (Cătălin Predoiu, Realitatea TV, 6 octombrie 2013)
Nu e bine, domnule fost ministru şi posibil prezidenţiabil! Nu e drept, nu e just, domnule avocat, să nu cunoaşteţi că verbul este „a apărea” şi nu „a apare”. Nu e bine...
• „Intenţia legiuutorului! Să aflăm care este intenţia legiuutorului... Să ne mai descreţim frunţile.” (Realitatea TV, 8 octombrie 2013)
Exact! Ne-aţi descreţit frunţile, dar ne-aţi încreţit urechile cu neputinţa de a rosti un cuvânt, totuşi, atât de frecvent folosit, „legiuitorul”. Dacă era doar o dată, ziceam că a fost o întâmplare, dar consecvenţa dumneavoastră, domnişoară, ne convinge că nu puteţi altfel.
• „Sunt un om care asta vreau să fac.” (Crin Antonescu, Antena 3, 8 octombrie 2013)
De obicei, preşedintele liberal vorbeşte corect, dar, de când cu dezacordurile tot mai dese din Uniunea Social-Liberală, e normal că a început să scape şi dezacorduri în persoană (corect era „Sunt un om care asta vrea să facă”, întrucât acordul se face cu „om”, nu cu „sunt” ).
• „Antonescu: minciuna lui Băsescu TB. devoalată în străinătate.” (pe ecran, Antena 3, 8  octombrie 2013)
Alo! Aho-aho, copii ai tristeţii de la editarea de burtiere TV! Unde vă treziţi, pe FaceBook, pe Twitter, pe SMS, pe chat, să prescurtaţi „trebuie” chiar şi pe ecranul televizorului?
• „După dezastrul lui Geoană, PSD nu a avut un candidat mai bine plasat pentru Preşidenţie.” (Crin Antonescu, Antena 3, 8 noctombrie 2013)
Mamele ne spuneau când eram mici: „dacă nu papi tot” sau „dacă nu-ţi faci lecţiile”, nu ieşim la joacă. Prezidenţiabilii trebuie să ştie că, dacă nu rostesc corect numele instituţiei la care aspiră, o să ia na-na şi n-o să aibă parte de ea. Corect era, evident, „preşedinţie”, care vine de la „preşedinte”, nu de la „preşidente”.
• „Această ordonanţă riscă ca să concentreze aceste instituţii media.” (Petre Roman, Realitatea TV, 8 octombrie 2013)
Niciodată, fostul prim-ministru nu a fost tare la limba română, deşi mulţi fraieri au crezut şi încă mai cred contrariul. Dar, în noua etapă, „omu’ e mai rău ca oricând” cu limbajul şi ne aduce în casă cacofonia stufoasă „că ca să...”
• „Cine nu pune în aplicaţie hotărâri judecătoreşti definitive intră în penal.” (Ecaterina Andronescu, Realitatea TV, 8 octombrie 2013)
Dar cine nu le pune în „aplicare” ce păţeşte?
• „Crin Antonescu este astăzi principalul prezidenţiabil la funcţia de preşedinte al României.” (Marius Pieleanu, Realitatea TV, 8 octombrie 2013)
Ce tare! Noi, idioţi fiind, aveam impresia că eşti prezidenţiabil pentru funcţia de primar, deputat sau, cel mult, şef de tarabă. Cu această ocazie, domnul Pieleanu ne-a lămurit că un candidat la preşedinţie candidează la preşedinţie, ce mai! Propunem ca domnul Pieleanu să preia fără alegeri funcţia de mogul al perlelor, iar ceilalţi moguliabili să se resemneze.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: