17 ianuarie 2014

Emisiunile trece, perlele rămâne (153)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Ditamai piticania • Mari mamuţi • Tăviţă Clonda reîncărcat

• „Ion Iliescu este ditamai piticania.” (Mihai Trăistariu, Acasă TV, 27 noiembrie 2013)
La o asemenea mare voce, o greşeală pe măsură! Domnul Trăistariu ar trebui să aibă mai multă grijă cu exprimarea sau, dacă nu, să ne spună mai multe despre „piticii uriaşi” şi „micuţii giganţi”.
• „Timpul alocat senatorilor şi deputaţilor.” (Remus Cernea, B1 TV, 27 noiembrie 2013)
Frumos ligament falic, ieşit direct din gura ecologistului creţ şi cu coadă, care nu doarme noaptea bine, de grija drepturilor şi libertăţilor homosexualilor şi lesbienelor.
• „La Hollywood, oamenii au mai multă respect de sine.” (Antena 2, 28 noiembrie 2013)
Noi avem oroare de eroare şi „puţină” dispreţ faţă de agramaţi.
• „Lucruri frumoase cum e turismul şi agricultura.” (Elena Udrea, telefonic, la Realitatea TV, 28 noiembrie 2013)
Sigur că „e frumoase” turismul şi agricultura (turismul - pe centura politicii, agricultura – la Pleşcoi, printre cârnaţii de acasă), când ai avut atâta timp crescătorie de Cocoş şi vânt din pupa de la Uraganul Băs.
• „O familie normală se mai ciondănesc acasă... dar însă... cineva nu-i place moaca mea” (Costel Busuioc, Pro TV, 28 noiembrie 2013)
Specialul nostru tenor-zugrav (sau zugrav-tenor – nu s-a stabilit încă) are voce bună, dar nu ştie prea multă gramatică. De aceea, poate crede că, şi dacă  muzica „plac” tuturor şi îi „fac” pe oameni mai buni, „totuşi cu toate astea”, aceştia „se mai cert” „din când în când câteodată”. Dealu-i deal şi valea-i vale, tenoru-i zugrav până moare. Circulă o pildă pe internet: cine amestecă prea mult bere şi vodcă până în clasa a XXII-a, sigur o să amestece ciment şi nisip, după clasa a XXII-a (dacă are norocul să ia bacul, bineînţeles).
• „Forţele de ordine sunt ocupaţi cu ancheta.” (Realitatea TV, 23 noiembrie 2013)
Normal, „pentru căci fiindcă” poliţia „sunt” peste tot, şi în birouri, şi pe străzi, şi în telefoanele noastre.
• „Am plecat din Israel, din Grecia, nu mai ştiu, în Ucraina, în toată Marea Mediterană, cam vreo câteva luni... Lui Gabi (Cristea) i-ar place unde mi-ar place mie... Ce caut eu la o femeie? Uf! Ce întrebare! Ar trebui să mi-o pun mai des... Asta mi-ar place şi mie...” (Tavi Clonda, Antena 2, 23 noiembrie 2013)
Grea misiune să îl asculţi pe cântăciosul Tavi Clonda, a cărui ultimă piesă (vintage) este televizorista Gabi Cristea. De ce? Pentru că, pe cât de artificial se comportă, pe atât de prost vorbeşte. Ce-avem noi aici? Un careu de gafe, cu Tăviţă-n coadă: 1) Ucraina nu prea are ieşire la Marea Mediterană, decât dacă îşi cumpără o parte din Grecia, Italia, Croaţia, Albania, Cipru sau altă ţară riverană Mediteranei. 2) Suntem intrigaţi că, la pleonasmul „cam vreo”, lipseşte perechea siameză „circa aproximativ”. 3) Perseverenţa cu care Tăviţă foloseşte forma cretinoidă „mi-ar place” ne arată că nu e o greşeală întâmplătare, ci una temeinic fixată în incultura sa. 4) Pune-ţi-o, dragă Tăviţă, cât de des vrei, poate în felul ăsta apari mai puţin la televizor.
• „Să tăiem un porc la propriu.” (Tavi Clonda, Antena 2, 23 noiembrie 2013)
Mai bine tăiaţi porcul la figurat, pârliţi-l abstract, preparaţi-l teoretic şi, neapărat, mâncaţi-l metaforic, la diateza pasivă, dacă se poate.
• „Eu nu compun ce se cere, ci piese din suflet.” (Tavi Clonda, Antena 2, 23 noiembrie 2013)
Era OK dacă moţatul cântăcios nu ne cânta, imediat, aşa-numitele piese „din suflet”, necomerciale. Ce spun ele? Versuleţe-clişeu, evident în engleză, de ni s-au strepezit dinţii şi ne-a apucat gastrita: „Let-s make love tonight... baby!... its the end of time... oh, ah!... Loving you... Never be together, always in the dark... I will always love you... on my mind... listen to the radio... long time ago... never be apart bla-bla-bla, la-la-la...” („Să facem dragoste la noapte, beibi... e sfârşitul timpului... oh, ah!... iubindu-te... dacă nu suntem niciodată împreună = (nasol) mereu e beznă... o să te iubesc veşnic... eşti în mintea mea... ascultă-mă la radio, fă!... demult... am un singur viciu: să-ţi spun te iubesc”). Curat poeme durabile, ezoterice, moralizatoare, din suflet. Cum ar fi arătat o piesă scrisă din motive de prostituţie artistică, dacă tâmpenia asta cică e din suflet?
• „Vom auzi lucruri bune de la Ministerul Transporturilor, în ciuda iernii grea.” (Lavinia Şandru, Realitatea TV, 24 noiembrie 2013)
Dincolo de ligamentul „vom+a”, care ne-a atras atenţia, am constatat că nici iarna nu mai e ca altădată, când se acorda în caz cu adjectivul (iernii grele).
• „Avem mari proiecte mamut, am putea spune...” (B1 TV, 26 noiembrie 2013)
Aţi putea spune, sigur că puteţi, dar sună rău, că e pleonasm. Dar mai bine „mari mamuţi”, decât „uriaşi mamuţi” mici şi mijlocii, care se pare că au dispărut de pe la noi, încă din epoca guvernărilor Boc.
• „Această statistică care pare incredibilă.” (Victoraş Iacob, Sport.ro TV, 26 noiembrie 2013)
Nu că am avea mari pretenţii de la fostul vârf de atac al Stelei, „dar totuşi însă”, unele „cacofonii urâte” se pot evita, chiar dacă eşti fotbalist.
• „În dosarul Revoluţiei, Adrian Sârbu, Mircea Dinescu şi Dumitru Mazilu vor da detalii despre evenimentele de acum 24 de ore.” (Realitatea TV, 27 noiembrie 2013)
La scara istoriei universale, 24 de ani nu sunt nimic, fac cât 24 de secunde, dar, la televiziunile noastre, suntem siguri că sunt unii vorbitori care cred că revoluţia din 1989 a fost în 2013, adică nu cu 24 de ani, ci cu 24 de ore în urmă.
• „Voi, bărbaţi chinezi, să vă măritaţi cu femei românece.” (Cătălin Măruţă, Pro TV, 27 noiembrie 2013)
Or fi chinezii mai puţin dotaţi ca românii, dar nici chiar aşa, să se mărite, în loc să se însoare. Ştim că nu mărimea contează, dar nici chiar aşa.

Andrei Păunescu

Un comentariu:

Carla spunea...

Pe langa perlele de cultura, comentariile tale sunt absolut delicioase, mi-au inveselit dimineata. Tine-o tot asa!