18 februarie 2008

O mie de peşti


Oare
femeia aceasta,
nebună de frumoasă,
frumoasă de ciudată,
ciudată de dăruită,
nu e copilul
atât de plăpând altădată,
atât de îndrăgostit de apă,
pus de guvernantă
în chiuveta din bucătărie,
unde se simţea
ca-ntr-un bazin luxos,
doar ca să fie cuminte
şi să tacă
măcar o clipă,
ca o mie de peşti?



Text şi imagine: Andrei, care se tot întreabă

19 comentarii:

CATALINA RUSU spunea...

oare de ce in opinia tuturor barbatilor femeile sunt mai frumoase atunci cand tac? asa pisaloage suntem?oricum draguta comparatie.

Darie Ducan spunea...

Andrei,
e în apă pus, bine că nu în zoaie!
Frumoasă întrebare retorica!

Darie Ducan

Andrei Păunescu spunea...

Catalina22,
1. Nu stiu de ce ai inteles ca e o pledoarie pentru tacere.
2. Cand spui "tuturor", lovesti in cei ce fac exceptie. Invata sa relativizezi, spunand "unii", de pilda.
3. Femeile sunt uneori mai frumoase cand tac pentru ca, fiind plina lumea de frumoase proaste , momentul vorbirii este devastator pentru un barbat care vrea si minte, si imaginatie, si ceva cultura, nu numai un trup sexos, dar descopera ca splendoarea lui e o tuta. Mai este si problema pisalogelii, care ii afecteaza pe multi barbati, care, impinsi de la spate, nu mai fac nimic de drag.
4. Ai folosit de mai multe ori cuvantul "suberba". Ce se intampla cu varianta corecta "superba"? E o greseala sau vrei sa impui o noua forma in limba romana?

Andrei Păunescu spunea...

Darie,
Povestea chiar vine din realitate. O femeie, culmea, in zodia pestilor, era atat de plapanda, de iubitoare de apa si de scandalagioaica in copilaria mica, incat femeia (o nemtoaica serioasa si grasa) care avea grija de ea, o punea in chiuveta din bucatarie, ca sa mai taca, macar cat timp batrana isi vedea de cele gospodaresti. Iar fetita tacea. Dupa ce a crescut, copila a devenit o buna cantareata, a carei voce o poti auzi, de exemplu, in cantecele trupei mele Noi doi, care a functionat intre 2000 si 2004 (pe www.neogen.ro, pe www.trilulilu.ro, Sa nu pleci, Vai ce mic oras etc)

Darie Ducan spunea...

Andrei,
Da. Multumesc pentru completare, nu aveam de unde sa stiu, dar ma gandesc cat de frumos e ca o amintire,un fapt personal, o poveste spusa candva de cineva la gura sobei, intim, printre soapte, sa se rasfranga, sa se verse intr-un poem ca o punga de icre. Aceste amintiri trec in memoria de lunga durata, chiar in inconstienta si apoi explodeaza intr-un poem. Mi se intampla si mie des. E un semn de nostalgie? De imbatranire prematura? Nu stiu, poate.

Diana spunea...

Nu cred ca exista o identitate deplina intre copil si femeie, dar in schimb pledez pentru faptul ca in femeie sa fi ramas urmele copilului care a fost odata.
Daca este cantareata la care ma gandesc eu, imi pare tare rau ca nu i-am mai auzit vocea in ultimii ani. Imi placea in mod deosebit unul dintre cantecele pe care le interpreta in Cenaclu, nu-mi amintesc exact titlul doar primele versuri: "Si iar a venit primavara/Si iar ne mintim ca-i frumos/ Si frunzele iar urca scara..."
Imi plac foarte mult si poeziile tale!

Andrei Păunescu spunea...

Diana,
Vocea este a cui te-ai gandit, din spectacolele care se dadeau la Tele 7 in 2000, iar piesa se numea "Amagire". Acum, vocea canta mai ales prin localuri si mult prea putin pe scenele unde ar fi meritat. Dar fiecare isi face jumatate din destin, restul fiindu-i dat. Ma bucur ca iti plac versurile

Cami spunea...

Andrei, din cite imi amintesc eu, "Amagire" era interpretata de ILdiko SZabo.Oare ma insel eu?"Dar bine ai venit amagire, mai stai mai dureaza un pic, Aceasta mintita iubire, oricum e mai mult ca nimic!interpretarea originala nu falsul Biancai!sint rea, stiu!Dar realista!

Andrei Păunescu spunea...

Sora de mai,
La "Amagire", muzica si vocea originale sunt ale Oanei Hanganu (versurile lui Adrian Paunescu). Ildiko Szabo a avut si ea o varianta, dar care nu a facut cariera celeilalte versiuni. Bianca Anghel a preluat piesa, la cererea lui AP, asa cum se facea la Cenaclu cu atatea piese ale caror autori sau interpreti nu erau de fata. Ce a fals in asta? Esti rautacioasa, nu realista!

Cami spunea...

daAndrei, ok sint rautacioasa darmpur si simplu, mie nu mi-a placut interpretarea ei.Stiu f bine ale cui sint versurile!

Cami spunea...

Andrei, ok sint rautacioasa!Stiu f bine ca versurile sint ale lui Adrian Paunescu! Problema este ca mie nu mi-a placut varianta Biancai mi s-a parut ca denatura total farmecul cintecului!

Andrei Păunescu spunea...

Sora de mai,
Nu ti-a placut, nu o asculta! Mai ales ca vocea a disparut demult din spatiul cenaclului.

Cami spunea...

Andrei,era doar o parere! Dar se pare ca te-ai suparat!Nu ascult!Sint multe alte voci care merita ascultate!

Cami spunea...

Andrei, nu a fost chiar nici o paguba ca "vocea"aceea a disparut din spatiul cenaclului. Era precum apa- incolora, inodora si insipida!Imi continui rautatile!

lovefolk spunea...

Ce bine imi pare ca am revenit pe blog.Am lipsit ceva vreme, dar e bine ca m-am reintors.Frumoasa poezie,dar vad ca a dus la ceva discutii mai aprinse.Citind aceasta poezie care mi-a placut mult si ascultand emisiunea de marti de la radio m-am intrebat:oare Tatiana nu te-a inspirat in nici un fel?Nu ai scris nici o poezie inspirata de aceasta Doamna a folk-ului?Ca am tot citit diferite poezii inspirate de diferite iubiri si am avut curiozitatea asta.Daca exista o astfel de poezie, poate o publici ca tare as fi curioasa sa o citesc.

Andrei Păunescu spunea...

Lovefolk,
1. Eu ma bucur si mai mult decat tine ca ai revenit.
2. Am publicat deja ceea ce te intereseaza. Daca ai cauta mai atent in cuvinte-cheie, ai gasi raspunsul la intrebare in mai multe versuri din poezia O singura poveste. Poate ca nu ar trebui sa iti spun, dar si poezia Barfa in pat vine din aceeasi sursa de inspiratie care te preocupa. Restul,la vremea potrivita.

lovefolk spunea...

Multumesc de raspuns.Nu m-am gandit la nici una dintre poezii ca ar avea acea sursa de inspiratie.Poate O singura poveste sa ma fi dus foarte putin cu gandul acolo, dar nu neaparat.E ca si la aceasta poezie:daca nu precizai nimic de Bianca nu cred ca s-ar fi putut cineva duce cu gandul acolo si sa-si dea seama cine ti-a fost muza.
Iarta-ma, dar nu imi dau seama de ce nu ar fi trebuit sa-mi spui ca si Barfa-n pat vine din aceeasi sursa de inspiratie.
Intr-adevar, de ce o descopar mai mult pe aceasta Minune a muzicii folk, de-aia ma preocupa sa aflu mai multe despre ea si poate de-aia am fost curioasa sa vad tu ce poti spune, chiar si prin poezii, despre ea.
Iarta-ma daca nu trebuia sa ma bag, sa intreb.Poate sunt prea curioasa uneori si deranjez cu asta.Caz in care imi cer scuze.

Andrei Păunescu spunea...

Lovefolk,
1. Muza e fiinta care deschide usa inspiratiei din tine.
2. Nu ai gasit cuvintele "stepe" si "canta" in O singura poveste? Sunt acolo! Crezi ca intamplator?
3. Bianca facea spectacol din fiecare clipa. Atat de mult spectacol, incat a cazut de pe scena mea, la un moment dat. Si nu a mai urcat la loc.
4. Nu ar fi trebuit sa iti spun, pentru ca, poate, ti-am relatat o scena casnica, in care doi barfesc si, in felul asta (savantii au confirmat!) se incarca de o noua apropiere.
5. Scuze? Pentru ce? Nu eu v-am invitat la mine acasa? Orice ma intrebi, vei primi raspuns de la mine.

lovefolk spunea...

Tocmai din cauza acestor cuvinta m-am dus cu gandul pentru o clipa la Tatiana.Poate ca ai dreptate cu ce ai spus in legatura cu "Barta-n pat", dar eu ma bucur ca mi-ai spuns totusi.
Iti multumesc mult pentru civintele de la sfarsit.Probabil tocmai pentur ca ma simt ca acasa ma apuc sa pun tot felul de intrebari, unele din ele poate prea personale.
O zi buna!