5 martie 2008

„Liliecii” lui Iliescu şi „aeropoartele” de la Dorna „Cândrenilor”

Mare e nişa gafelor TV

Ca nu cumva să piardă competiţia şi să-şi cedeze una alteia nişa, Realitatea TV şi Antena 3 intră, din când în când, în porumbiştea fără lauri a limbii române din afara dicţionarelor şi atlaselor. Nici nu apuci să hohoteşti de gafa unora, că vin ceilalţi, cu trăznaia lor, să nu piardă campionatul de erori neforţate. La a 78-a aniversare a fostului preşedinte, Antena 3 a comentat că lui Ion Iliescu nu-i plac - culmea! - trandafirii, ci „îi plac liliecii”. Ar fi posibil, doar dacă lumea noastră politică ar fi văzută ca o peşteră, iar dl Iliescu ca un explorator, care, când intră în cavernă, toţi şoarecii înaripaţi, împieliţaţi şi urecheaţi, se lipesc ciorchine de tavan, agăţaţi cu capetele în jos şi cu ochii închişi, cel puţin până la următoarea generaţie politică. Nici nu am terminat de râs, că ne-am amintit cum Realitatea TV a luat prima opţiune pentru întâietatea perlelor de mărţişor şi a spus, a comentat şi a titrat toată ziua, fără ca nimeni să corecteze gafa, că apele dezlănţuite au afectat localitatea Dorna „Cândrenilor”. Orice posesor sau client de atlas pentru clasele V-VIII ştie că locul a fost, este şi va „rămânea” Dorna Candrenilor. Ar fi fost, poate, de înţeles greşeala la citirea în direct, de pe prompter, unde diacriticele, mai mult intuite de crainici, sunt un coşmar semnificativ de fiecare zi al fiecărui certat cu geografia. Dar nu! Consecvenţa postului a dus prostioara până la capătul zilei, neabătut, ancorată în realitate. Sigur, e cale lungă până la recordul regional, deţinut, de ani de zile, de Mihai Gâdea, care a citit de pe monitor că în ţara noastră îşi face de cap o „gâscă de soc”, moment în care până şi prea-tolerantul Ion Cristoiu s-a întrebat dacă nu cumva era vorba, totuşi, de o „gaşcă de şoc”. Potenţialul echipei de la Realitatea TV fiind foarte mare (corifeul Stelian Tănase, în goana de a fi la fel de spumos ca Mircea Dinescu, foloseşte „aeropoarte”, nu aeroporturi), titlul de campion se joacă până-n ultima etapă. Vizionare plăcută cu audiţie hohotită!


Foto (google):
- sus (liliac în zbor, nerecomandat de oferit în buchet sărbătoriţilor)
- la mijloc (liliac în ghiveci, recomandat la aniversări)
- jos (localitate din Bucovina, care nu respectă toponimia Realităţii TV)

2 comentarii:

CATALINA RUSU spunea...

Greseli de genul acesta apar la tot pasul si ne vom izbi de ele vrand nevrand.Cu totii gresim in vorbire, e aproape inevitabil, ideea e ca uneori este nescuzabil acest fapt si ma refer aici la jurnalisti sau la persoane publice care daca au ceva de spus ideal ar fi sa se gandeasca si sa-si verifice inainte ceea ce a de transmis, pt. ca altfel ies doar aberatii din gura lor.
Ca sa fiu si eu putin carcotasa as vrea sa vin si eu cu 3 exemple in acest sens:
1)Marele primar zis Vanghelie cu ale lui celebre "ALMANAHE"
2)Marele interpret de muzica populara Dolanescu si fraza lui de capatai:"ROMANIA ARE POLUTIUNE"
3)Marea noastra Loredana Groza si limba ei"BRAZILIANA"
Mi-am permis sa-i numesc pe toti MARI pt. ca asa se pretind ei a fi.
Sa radem bine cred ca ar trebui sa devina sloganul nostru atunci cand deschidem televizorul!

Andrei Păunescu spunea...

Catalina,
Ionut Dolanescu a plecat o vreme in Australia dupa varsta polutiilor, asa ca nu are scuza ca a facut o retroversiune la "Pollution", care chiar inseamna poluare.
Marian Vanghelie nu are nici el nici o scuza, pentru ca, daca stie de almanah, inseamna ca de acolo si-a cules cultura generala si ar fi trebuit sa aiba mai mult respect fata de sursa bibliografiei proprii.
Nici Loredana nu are scuze, decat daca accepta ca la Onesti se vorbeste ardeleneasca, la Iasi olteneasca, la Cluj moldoveneasca, iar la Chisinau munteneasca, numai Bucurestii ramanand cu romana macra.