8 octombrie 2010

Emisiunile trece, perlele rămâne (19)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Sigur că probabil va fi şi aici o mică reducere... E un efect foarte pervers.” (Teodor Meleşcanu, Antena 3, 5 iunie 2010)

Domnul Meleşcanu e oximoronic din fire. Nu ne miră, deci, că, la domnia sa, probabilitatea e sigură, din moment ce a început la stânga, în barca social democrată, apoi a tras o gură de aer neutru la chei în centrul APR, iar acum s-a aşezat într-o rână dreaptă, care îi este de folos până la primul hop politic. Hopa Tudorică!

• „Vreau să ne spui, Ramona, dacă eşti la curent cu lumea mondenă din România?” (Diana Niculescu Munteanu, Antena 2, 5 iunie 2010)

Pariem că Ramona Bădescu este la curent mai ales cu lumea mondială din Italia, astfel încât lumea pleonasmelor din România îi aparţine deplin Dianei, cu care se vede că este la curent. Măcar ea să fie la curent cu ceva, că soţul, Claudiu, câine de meserie, nu mai marchează de mult.

• „Camerunezii au revenit din nou în avantaj.” (GSP, Serbia-Camerun 4-3, 6 iunie 2010)

Aşa e cu fotbaliştii din lumea a treia, care, totuşi, joacă la Mondialele 2010 din Africa de Sud, reintrând iar încă o dată în lumea a doua, pe care noi tocmai am părăsit-o, conform declaraţiei selecţionerului Răzvan Lucescu, luând-o spre categoria a treia. Bravo camerunezilor negri africani, că s-au ţinut tari şi băţoşi în faţa sârbilor plavi iugoslavi, care, totuşi, însă, cu toate acestea, i-au învins cu 4-3 la un gol diferenţă, nu ca pe noi, cu 5-0.

• „Suntem un grup unit. Vom încerca să facem tot posibilul.” (Vasile Maftei, Rapid, GSP, 3 iunie 2010)

Această scurtă colecţie de lemnoşenii are un schepsis pe care, dacă nu eram noi, l-aţi fi scăpat: jucătorul nu promite că vor face tot posibilul (ca să nu spunem că normal era să încerce imposibilul), ci că vor încerca să facă tot posibilul. Ceea ce nu e puţin lucru, bineînţeles. Dar e mai puţin decât necesarul pentru un loc de cupe europene, după cum se vede de doi ani încoace. Fanii giuleşteni pot spera că vor trage nădejde să cuteze să îndrăznească să-şi joace şansele.

• „Pe tine, chestia asta cu dezhumarea soţilor Ceauşescu ţi se pare periferică.” (Stelian Tănese, „Tănase şi Dinescu”, Realitatea TV, 4 iunie 2010)

Scriitorul tot scriitor, domnilor! Teleastul tot teleast, oameni buni! Oratorul tot retor, dacă nu chiar limbut, stimaţi teleexpectatori! Domnul Tănase crede că, dacă şi-a pus numele în titlul emisiunii, alături de numele unui scriitor adevărat, e şi dânsul scriitor. Se poate, dar, la rubrica noastră de pozne verbale pe gură, recidivează, după celebrele „aeropoarte”. Probabil fiindcă, atunci când vine vorba de Ceauşescu, limba i se îmbârligă, iar buza se înfioară şi dezacordează fraza, făcând-o periferică.

• „E fix la fel... Cu aceeaşi convingere, cu aceeaşi hotărâre, cu aceeaşi determinare!” (Mircea Badea, Antena 3, 7 iunie 2010)

Destul de rar prins pe la noi prin clupsa cu gafe, fiindcă de obicei vorbeşte foarte corect, Mircea Badea a avut o seară mai confuză şi a tras câteva pleonasme tautologice pe care le extragem cu drag, simpatie, preţuire, prietenie, amiciţie şi ataşament, ca fideli telespectatori ai emisiunii sale „În gura orală bucală a presei”. Dar şi aşa, el rămâne exact acelaşi, idem, identic de amuzant.

• „Renumeraţiile din institute.” (Răzvan Dumitrescu, Realitatea TV, 4 iunie 2010)

Cu trei zile înainte de a părăsi Realitatea TV pentru concurenţă (Antena 3), teleastul, gândind poate ce remuneraţie va avea de acum încolo, a lăsat un cadou caragialean stimabililor viitori-foşti colegi.

Niciun comentariu: