Din puţul fără fund, cu telecomandă
• „Daţi poze cu un tânăr adolescent (Traian Băsescu).” (Mihai Gâdea, Antena 3, 27 iulie 2010)
Precizarea era absolut necesară, nefiind decât în aparenţă un pleonasm grosolan, deoarece Traian Băsescu e bătrân de mic, diabolic de când era un îngeraş, iar adolescenţa sa se împarte în patru perioade distincte: adolescenţa copilăroasă, cea juvenilă, cea matură şi cea de senectute.
• „Lângă sacrificiul jertfei lor.” (Dan Puric, B1TV, 11 august 2010, reluare din 2009)
Talentatul mim şi inspiratul autor de discursuri ar putea să completeze lanţul slăbiciunilor tautologice cu o ofrandă a dăruirii. E doar o propunere.
• „La începutul meciului este 33 de grade la Ploieşti.” (Astra Ploieşti - Gaz Metan Mediaş 0-2, Radio România Actualităţi, 8 august 2010)
Aşa sunt canicula: căldura topesc acordul dintre subiect şi predicat. Sau o fi din cauza gazului metan, prea obraznic la acest început de campionat?
• „Îl înjur şi eu, mă înjură şi el, dar ne înjurăm ca prietenii. Care-i problema?” (Gigi Becali, Digi Sport Plus, 9 august 2010)
De-aia nu merg treburile în România: pentru că înjurătura e prietenească, iar prietenia e injurioasă.
• „Trebuie să înghitem avioanele americanilor.” (Gabriela Vrânceanu Firea, Antena 3, 3 august 2010)
Ca să nu ne rămâneze avionurile în gâţi, dacă au anvergura ăripilor prea mare, putem să le bem cu câteva hălbi de bere.
• „Sunt probleme, probabil, cu legătura la Târgu Jiu. Nicio problemă!” (Emanuel Stănculescu, „Maraton de duminică”, Radio România Actualităţi, 8 august 2010)
Păi, dacă sunt probleme, chiar că nu e nicio problemă! Noi să fim sănătoşi! Cam asta e situaţia, pe scurt, în ţară.
• „Colţul din dreapta al lui Nuno Claro” (FC Timişoara-CFR Cluj 3-2, Radio România Actualităţi, 8 august 2010)
Să înţelegem că nu e vorba de dreapta portarului, ci de un anume colţ din trupul portarului? Dar care colţ, că organismul uman e numai rotunduri?
• „Io nu-mi place să m-arunc.” (Iulian Miu, GSP, 9 august 2010)
Nu te arunca, atunci! Nici nouă nu ne place să auzim acest dezacord, care numai lui Ion Creangă i s-a permis, spunându-i-se anacolut, doar pentru că povestitorul a răposat şi nu mai poate face retuşuri la Amintirile sale din copilărie. Iulian Miu, însă, mai poate face câte ceva cu gramatica, şi la maturitate, mai ales că are timp, după retragere, dacă tot îi place să se dea la televizor.
• „Hagi, Ilie Dumitrescu, Iordănescu vă place, ca proiect?” (Horia Ivanovici, Digi Sport, 9 august 2010)
Aşa cum unora le plac peştele, şi nouă ne plac trioul de legende ale fotbalului românesc, cum să nu?
• „Reveneam iar la ce-a fost înainte.” (Victor Piţurcă, GSP, 9 august 2010)
Deşi retras din activitate de două decenii, deşi retras şi dela Naţională, şi dela Steaua, Piţurcă reuşeşte un splendid hat-trick pleonastic, chiar o cvadruplă, dacă analizăm mai bine, subliniind nu numai că revenim iarăşi, dar şi la ce a fost, ba chiar înainte. Superb! Noi ne gândeam doar să revenim la ce va fi şi ni se părea suficient, dar Piţi a rupt zăgazurile limbii române şi a punctat nemilos!
• „Meciul cu Rapid este deschis oricărui rezultat. Să vedem ce va fi.” (Ionel Dănciulescu, GSP, 10 august 2010)
Câtă forţă a asumării! Câtă precizie a pronosticului! Cât curaj al anticipării riscante! Ce Nostradamus de Ştefan cel Mare! Toate – demne de un adevărat câine până la clişee şi dincolo de ele.
• „Să convingem partidele să votează acest proiect de lege (impozitarea marilor averi).” (Gabriel Oprea, Antena 3, 10 august 2010)
Poate că partidele o să votează, pentru ca poporul să le mai alege şi data următoare.
• „Imaginaţi-vă drumul pe urmele lui Radu Anton Roman.” (Antena 3, 29 iulie 2010)
Sincer, încă nu vrem să ne imaginăm drumul pe urmele regretatului scriitorul şi teleast, tocmai pentru că a murit, încă din 2005.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu