4 martie 2011

Emisiunile trece, perlele rămâne (44)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

Partidul acesta au reuşit să depăşească greutăţile...” (Emil Boc, Antena 3, 27 februarie 2011)

Partidul, prin definiţie, este format din mai mulţi oameni, aşa încât nu e ilogic, chiar dacă e absolut negramatical, să i se pună alături un verb la plural. Suntem siguri, însă, că premierul Boc, înalt cadru universitar, nu a greşit la întâmplare, ci a ţinut neapărat să arate că în Partidul Democrat-Liberal sunt mai mulţi membri, nu doar preşedintele Traian Băsescu, despre care toată lumea ştie că duce singur în spate partidul, în treburile căruia Constituţia tocmai că nu-i dă dreptul să se bage.

• „Hormonii la femei până la menopauză reduce riscul...” (Florin Condurăţeanu, OTV, 1 martie 2011)

Ceva trebuie obligatoriu tratat aici: ori reducem numărul de hormoni până rămâne unul singur, care să se acorde cu verbul „reduce”, ori punem la plural verbul, până ajungem la forma corectă „hormonii reduc”.

• „E o fată tânără care am tot respectul din punctul meu de vedere.” (Marian Vanghelie, Hot News, 30 martie 2009)

Deşi destul de veche, această precizare revine în actualitate, după ce primarul Sectorului 5 a afirmat public că a învăţat să se îndrăgostească, exact de la Lavinia Şandru, odată cu lansarea Pădurii Îndrăgostiţilor, căreia i-a oferit, generos, un teren.

• „Pacientul se pare că este dascălul bisericii din Grădiştea – Ilfov şi a fost internat la Spitalul Elias cu fractură de coloană... Ne puteţi spune dacă va fi operat sau este o afecţiune uşoară?... Aţi aflat dacă căzătura are legătură cu incendiul?... Probabil că biserica este cimentuită.” (Antena 3, 25 februarie 2011)

Mai întâi, ni se spune că omul, căzut de la 12 metri, are fractură de coloană, apoi aceeaşi voce întreabă medicul aflat la telefon dacă nu cumva e vorba de o afecţiune uşoară. Noi, deşi nu suntem medici, putem răspunde sigur că, dimpotrivă, afecţiunea este foarte gravă. Ca tortul gafelor să fie bine împopoţonat, mai consemnăm aici o cacofonie splendidă (că-că) şi un cuvânt dubios, „cimentuită”, care pare să semene cu „cimentată”.

• „Traian Băsescu a făcut numai acţiuni riscante şi multe i-a ieşit.(Mugur Ciuvică, Antena 3, 26 februarie 2011)

Scăparea dlui Ciuvică are, cu siguranţă, o explicaţie solidă: Traian Băsescu, în fond, a făcut o singură acţiune riscantă care i-a ieşit: întreaga sa activitate politică, în care a câştigat totul (simpatie, alegeri, avere) şi nu a făcut nimic din ce a promis.

• „De-atunci şi până când s-a aruncat de pe bloc acum, omul era abătut şi chiar supărat.” (Antena 3, 25 februarie 2011)

Păcat că sinucigaşul nu a fost vesel şi chiar bine dispus, că poate ar fi zburat şi chiar ar fi planat pe o suprafaţă care să-i fi cruţat viaţa. Gafa e din categoria „E nasol, dar urât”, „E grasă, însă obeză” sau „E prost, dar tâmpit”.

• „Toate argumentele care le-am adus se loveşte de ideile sale fixe ale ministrului muncii.” (Bogdan Hossu, Realitatea TV, 25 februarie 2011)

Totul este potrivit în acest tablou cu lider sindical ce atacă guvernul: ton încrâncenat, rostire sacadată, absenţa prepoziţiei „pe” de la un acuzativ, dezacord între subiect şi predicat şi tautologie. Cum ar fi fost să avem parte de o exprimare rafinată? Nu e, deci, de mirare că sindicalistul este reales în funcţie continuu, de două decenii.

• „S-ar putea ca mâine să nu mă mai salute bătrânul ăla şi mi-ar pare rău.” (Mircea Băsescu, Antena 3, 23 februarie 2011)

Chiar dacă bătrânul respectiv ar fi sau nu profesor de română, ar fi explicabil dacă nu l-ar mai saluta pe M.B., care calcă în picioare conjugările verbelor, la fel cum fratele său, Traian, preşedintele României, calcă în picioare toată societatea românească, de atâţia ani.

• „O ţară întreagă (Libia) este sfâşiată de lupte feroce.” (Antena 1, 26 februarie 2011)

Când e vorba de oameni, ar fi de preferat termenul „atroce”, chiar dacă taberele rivale din ţara arabă manifestă porniri animalice.

• „De aceea aceasta preşedenţie e aşa.” (Andrei Marga, Antena 3, 27 februarie 2011)

De la un mare profesor universitar, rector, fost ministru al învăţământului, ne-am fi aşteptat măcar la o mai bună cunoaştere a cuvântului corect care este “preşedinţie” (de la “preşedinte”), la care, la un moment dat se spunea că ar fi putut candida.

• “Focuri de armă în Cartierul Militari din Capitală: un echipaj de poliţie urmăreau nişte suspecţi…” (Realitatea TV, 2 martie 2011)

Sigur că într-un echipaj sunt mai mulţi poliţişti, dar substantivul rămâne la singular, oricâţi oameni ai legii sunt în echipă şi orice grad au ei.

• „Mihai Gâdea: Ştiam că Lincoln e un nume de maşină...

Bogdan Teodorescu: Da, dar e după numele unui preşedinte împuşcat.” (Antena 3, 2 martie 2011)

Fără comentarii. Le-a făcut profesorul Bogdan Teodorescu, în direct, la „Sinteza zilei”.

Un comentariu:

elena marin-alexe spunea...

Excelente...si merita zambete..

„E o fată tânără care am tot respectul din punctul meu de vedere.” (Marian Vanghelie, Hot News,
„Toate argumentele care le-am adus se loveşte de ideile sale fixe ale ministrului muncii.” (Bogdan Hossu,
„S-ar putea ca mâine să nu mă mai salute bătrânul ăla şi mi-ar pare rău.” (Mircea Băsescu,
„Mihai Gâdea: Ştiam că Lincoln e un nume de maşină... Bogdan Teodorescu: Da, dar e după numele unui preşedinte împuşcat.” (Antena 3,

Este frumoasa dar cam grea pentru unii - Limba romana-