18 aprilie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (124)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Adio definitiv şi pentru totdeauna!

• „Spun definitiv şi pentru totdeauna: adio, Partid Democrat!” (Traian Băsescu, România TV, 23 martie 2013)
Nu ne mai deranjează faptul că preşedintele României declară că se desparte de partidul său în martie 2013, adică abia la finalul celui de-al doilea mandat, când trebuia s-o facă din 2004. Ne supără mai mult pleonasmul grosolan (definitiv = pentru totdeauna), pe care, culmea, suntem siguri că preşedintele n-o să-l respecte, cum n-a respectat nicio promisiune.
• „Papa e un om cu chip uman.” (Dumitru Pelican, România TV, 29 martie 2013)
Impresionantă descoperire a fostului comentator sportiv, devenit parlamentar conservator. De fapt, nu e de mirare. E posibil să se fi aşteptat ca Papa să aibă chip de pelican.
• „A contat foarte mult şi oamenii.” (Elena Băsescu, România TV, 29 martie 2013)
La Convenţia PDL, fiica preşedintelui a emanat o concluzie de excepţie, cu dublă valoare, de truism şi de dezacord între subiect şi predicat.
• „Ionel Teodoreanu mi-a spus: fetiţo, oricât ţi-ar place un proces, să-l urmăreşti cu pasiune, dar nu cu patimă.” (Paula Iacob, România TV, 23 martie 2013)
Credem că venerabila avocată l-a citat greşit pe marele scriitor şi avocat, care, cu siguranţă, a folosit forma corectă a verbului (a plăcea, nu a place).
• „Să colaborăm împreună.” (Daniel Constantin, ministrul conservator al Agriculturii, România TV, 21 martie 2013)
De o vreme, iată că Uniunea Social Liberală colaborează, dar tot mai separat.
• „În grădiniţă, vroiam să mă mărit cu unul care-l chema Mihai.” (Antena 1, 23 martie 2013)
La grădiniţă a avut prima tentativă de măritiş şi tot la grădiniţă a rămas nivelul gramaticii (lipseşte prepoziţia „pe” de la acuzativ, domnişoară!)
• „Trebuie să fi puţin nebun să accepţi funcţia de ministru în România.” (B1TV, pe ecran, 22 martie 2013)
Titrajul, pus pe ecran la emisiunea lui Ion Cristoiu, reproducea cuvintele lui Marian Vanghelie, se pare, respectând întocmai posibila ortografie a primarului Sectorului 5, dacă ar fi dat o declaraţie scrisă, pe propria răspundere, de persoană fizică. Corect era „să fii”. Dar, aici, vinovat nu mai este domnul Vanghelie, ci editorul TV.
• „Hong Kong-ul - o uriaşă metropolă.” (The Money - GiGa TV, 25 martie 2013)
Aşa or fi metropolele în mintea celor din redacţia postului (poreclit de unii GâGă TV): unele - uriaşe, altele – pitice?
• „Cum se simt concurenţii în timpul activităţii.” (Antena 1, 25 martie 2013)
Poate că se simt exact ca ligamentul tocmai rostit pe post (pul+a), cum ne simţim şi noi când suntem loviţi în urechi cu asemenea cacofonii.
• „Lucia Palermo? M-aş îmbrăca ca ea în fiecare zi... Întotdeauna eu am avut relaţii foarte lungi, în afară de câteva scurte... Nu mi se pare o postură avantajoasă să fiu bărbatul altuia... Am apărut involuntar pe relaţiile care le-am avut... De când m-am măritat cu Frank, nu s-au mai scris nimic de rău... Mama a trăit cu Petre Ţuţea...” (Maria Marinescu, Antena 2, 30 martie 2013)
Şirag de perle scoase în ritm susţinut de domniţa care se declară creatoare de modă şi neiubitoare de România: cacofonii (ca+ca), dezacorduri (nimic nu s-au scris), aberaţii (întotdeauna cică a avut relaţii lungi, în afară de alea scurte), formule greşite (pe relaţiile care le-a avut) şi, în primul rând, dezvăluiri senzaţionale: marea actriţă Ioana Pavelescu (mama fătucei) ar fi trăit cu marele gânditor Petre Ţuţea (Maria Marinescu voia să spună că, în casa lor, se citea Ţuţea, dar s-a înţeles altceva).
• „Pe scenă este forţa şi dragostea noastră.” (pe ecran, „Dincolo de aparenţe”, Antena 2, 31 martie 2013)
„Ambele două este”! „Ambele amândouă să trăieşte”! Astea da aparenţe!
• „E douăsprezece luni de când a expirat mandatul meu la DNA.” (Daniel Morar, România TV, 2 aprilie 2013)
Aşa e! „E multe”, mult prea multe luni, chiar „e prea mulţi ani”, de când Daniel Morar tot conduce procurorii şi parchetele din România, curăţând şi închizând dosarele penale ale preşedintelui Băsescu.
• „PNL doreşte să menţină mai departe această funcţie de ministru al justiţiei.” (România TV, 3 aprilie 2013)
Pleonasm standard: a menţine = a ţine mai departe (= în continuare). La închiderea ediţiei, am aflat că PNL, la câteva ore, nu mai vrea neapărat acest minister. Inconsecvenţa e mama mare a coabitării politice.
• „Nu era nimic, era decât o groapă... M-am uitat chioriş.” (Daniela Gyorfy, Pro Cinema, 2 aprilie 2013)
Ciudat e că o semiunguroaică face şi greşeli specifice maghiarilor („i” în loc de „î”, aici, la chiorâş), dar şi greşeli olteneşti („decât” în loc de „numai”, la forme verbale afirmative).
• „O să ieşi din jocul pentru preşedenţie.” (Aurelian Pavelescu, România TV, 2 aprilie 2013)
Absolvent şi de filologie, şi de drept, apoi, conform dublei licenţe, asistent universitar la Teatru (?!), domnul politician care a trecut prin UTC, PNL, Partidul Dreapta Naţională, PD, PIN (Partidul Iniţiativa Naţională), PNŢCD, iarăşi prin PNL, apoi prin Alianţa România Dreaptă (mai rar un comunist liberal pedelist democrat naţionalist ecologist dreptaş ţărănist!) nu mai ştie, fireşte, de unde a plecat, adică de la limba română pentru care are diplomă, şi trăzneşte o formă lexicală demnă de un absolvent de gimnaziu. Cel mult.
• „Cu doamna Udrea, când a venit la Piatra Neamţ, ne-am tras cu telegondola.” (Gheorghe Ştefan „Pinalti”, Antena 3, 23 martie 2013)
Frumos acest plural al majestăţii, folosit de primarul nemţean, asociat cu nişte cuvinte ce par o mărturisire pe care un gentleman n-o face niciodată şi care s-ar putea să-i supere pe Dorin Cocoş şi pe Traian Băsescu.
• „Obiectivul nostru este câştigarea alegerilor din 2016 şi participarea la guvernare pe uşa din dos.” (Vasile Blaga, Antena 3, 23 martie 2013)
Sinceritate demnă de subliniat: preşedintele partidului declară, în plină Convenţie Naţională care l-a reales, că democrat-liberalii doresc participarea la guvernare cu orice preţ, pe orice uşă.
• „Udrea a îndulcit tonul spunând că ca prieten îl apreciază pe Blaga.” (Antena 3, 23 martie 2013)
Fiind vorba de Vasile Blaga, nu de Lucian Blaga, şi de păstrarea capitalului pe care îl are în PDL, suntem convinşi că doamna Udrea e în stare să îndulcească orice, chiar şi cacofonia comentatorilor săi.
• „Lipsa de viziune a oamenilor politici de la noi include inclusiv chestia asta.” (Ion M. Ioniţă, Realitatea TV, 23 martie 2013)
Tautologie de toată frumuseţea! La mai mare!
• „Toată lumea se întreabă şi ne-ntreabă.” (Cosmin Seleşi, Antena 1, 23 martie 2013)
Nici dacă vrei, nu reuşeşti oricând un asemenea ligament de-a dreptul flatulant, într-o expresie care pare de sine stătătoare (bă+şi+ne în treabă)!
• „Este un mic detaliu.” (Mioara Roman, România TV, 24 martie 2013)
Doar atât, doamnă profesoară de la Universitatea Bucureşti, un „mic detaliu”? Poate că, în arabă, nu este pleonasm, dar, în română, este, şi încă unul mare de tot.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: