18 aprilie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (125)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Înghiţitoarea de silabe Udrea, despre Tranbăsescu şi Pardemocralberal

• „Nu voi intra în conducerea Pardemocralberal... Pe mine nu funcţia mă face... Eu am spus de la început că voi rămâne în Pardemocralberal... Am văzut ce-nseamnă parteneriatul cu Tranbăsescu ... Ce punem în locul lui Tranbăsescu ?... Videanu - să joci tot timpul la două capete?... Nu poţi să te derobi când eşti în conducerea partidului...” (Elena Udrea, Realitatea TV, 25 martie 2013)
1. Avidă de funcţii, doamna Udrea înghite orice: umilinţe, vocale, consoane şi cine ştie câte, în spaţiul privat. 2. Ştim: nu funcţia a făcut-o pe dânsa, ci dânsa „pe” funcţie. Şi mai ştim şi cu ce preţ, cu câtă sudoare, cu câte ligamente (pul+la) şi forme inexistente în limba română. 3. Periculos este la doamna Udrea că a început să înghită bucăţi întregi din Traian Băsescu şi din Partidul Democrat Liberal, cărora le rosteşte numele prescurtat.
• „Nu ştiu, habar n-am... Cum scoteau capul afară, erau huiduiţi.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 24 martie 2013)
Formula pleonastică + ligamentul falic = prezenţa asigurată în rubrica noastră.
• „Denemarca(Realitatea TV, pe ecran, 26 martie 2013)
Ceva e mereu putred în Danemarca: acum, chiar numele ţării, scris greşit pe ecran, la Realitatea TV.
• „Accident de muncă care l-a lăsat fără un ochi... Vreau să iau pâine, n-are copiii ce mânca.” (România TV, 26 martie 2013)
Cum să rămânem serioşi şi îngrijoraţi de aceste situaţii grave, când televiziunea ni le prezintă în acest limbaj agramat?
• „Nu suntem de acord cu numirea doamnei Laura Codruţa Kovesi, conducător timp de 6 ani a Parchetului General.” (Crin Antonescu, Realitatea TV, 3 aprilie 2013)
Foarte bulversat de hotărârea unilaterală a partenerului său (premierul Victor Ponta), Crin Antonescu, liderul liberal, bun orator mai întotdeauna, a scăpat un dezacord surpriză.
• „La acea întâlnire era prezent Crin Antonescu şi Liviu Dragnea.” (Realitatea TV, 3 aprilie 2013)
Acest dezacord ne duce cu gândul la o problemă de fond a parteneriatului dintre PSD şi PNL în USL: singularul se explică prin faptul că unul dintre cei doi lideri era acolo cam degeaba, de parcă nici n-ar fi fost (liberalul Crin), pentru că premierul Ponta coabitează cum vrea cu preşedintele Băsescu.
• „Vreau să mă cultivez.” (Andreea Tonciu, citată de „Cronica cârcotaşilor”, Prima TV, 3 aprilie 2013)
Cine te opreşte, păpuşă? „Cultivează-te”, epilează-te, aberează-te, „plimbează-te”, până „obosezi”.
• „Începem cu un turneu în Canada: Montreal, Torino...” (Alin Oprea, citat de „Cronica cârcotaşilor”, Prima TV, 3 aprilie 2013martie 2013)
Greu e să porţi după tine mereu un crucifix înfipt în stativul de la microfon şi un Talisman care, aici, e o ditamai perlă din Geografie.
• „Atitudini pacifice.” (Moise Guran, citat de „Cronica cârcotaşilor”, Prima TV, 3 aprilie 2013)
Pacifist, pacific, ce mai contează, emisiunea să iasă! Din Oceanul Pacifist / A ieşit un Moise trist / Şi din gura-i, an de an, / Tot ies perle de Guran.
• „Cine-a fost primul preşedinte al României? Nu ştiu, că sunt grăbit.” (Prima TV, 31 martie 2013)
Remarcabil mod al românului şmecher de a se fofila, la un sondaj stradal. Dacă era cu adevărat grăbit, dacă erau atât de importante cele 10 secunde, nu se oprea să răspundă, dar nu ştia că întrebarea este atât de complexă şi de grea (răspuns corect: Nicolae Ceauşescu, din 1974, când s-a creat funcţia de preşedinte al României).
• „Interese personale a unor indivizi.” (Roberta Anastase, Realitatea TV, 31 martie 2013)
Mereu, Roberta Anastase nu nimereşte numărul potrivit. La celebrul vot din Parlament de acum câţiva ani, doamna fostă preşedinte al Camerei punea în plus. Acum, fiind în opoziţie, pune în minus (singular în loc de plural).
• „Total nefondant.” (Victor Piţurcă, Sport.ro TV, 2 aprilie 2013)
Noi ştiam că triplului antrenor al Naţionalei de fotbal îi plac ţigările, femeile şi jocurile, nu şi dulciurile.
• „Perspectivele din care vedem acest lucru este diferit.” (Antena 3, 1 aprilie 2013)
Nu a fost o glumă de 1 aprilie, ci un caz tipic de dezacord cauzat de luarea cu vorba, de uitarea punctului de plecare din frază.
• „Să nu târască cadavrul.” (Adrian Ursu, Antena 3, 1 aprilie 2013)
Ursul se pare că târăşte cadavrul unei cacofonii clasice.
• „Voi pleda cu toată tăria împotriva unei asemenea variante (Laura Codruţa Kovesi la Direcţia Naţională Anticorupţie).” (Crin Antonescu, Antena 3, 3 aprilie 2013)
Nu că ar mai conta, dar pledoaria se face numai „pentru”, nu există „pledoarie împotrivă”. Şi iată că nu contează părerea preşedintelui PNL, din moment ce preşedintele PSD, domnul Ponta, a ales exact această variantă.
• „E adevărat ce zice preşedintele Băsescu că umblu cu fete în Mamaia, dar nu le fac ministre şi mai e un mic amănunt: eu nu sunt însurat şi nici ele nu sunt măritate.” (Radu Mazăre, România TV, 28 martie 2013)
Fetele din Mamaia şi din Brazilia i-au supt primarului de Constanţa toată seva gramaticală, dar i-au lăsat intact farmecul de port şi nediluat vitriolul antibăsist.
• „Pe-acolo, prin Portul Constanţa, se va exporta maşinile.” (Costin Georgescu, România TV, 28 martie 2013)
Nu comentăm prea sever, pentru că e posibil ca dezacordul grosolan să fi fost făcut de fostul director al SRI din motive întemeiate, de siguranţă naţională, care are prioritate în faţa gramaticii.
• „Nicuşor Stanciu şi-a băgat minţile în cap. S-a dus la Steaua pentru 7000 de euro pe sezon.” (Antena 1, 28 martie 2013)
Numai ştirista care a spus tâmpenia asta poate crede că un fotbalist curtat de marile echipe acceptă 7000 de euro pe an, adică vreo 580 pe lună, şi lucrul ăsta ar fi semn că şi-a băgat minţile în cap. Tocmai invers: dacă ar fi acceptat banii ăştia, era semn clar că şi-a pierdut minţile.
• „Tipul acesta de agresivitate politică care se consumă... nu are cum să ajute.” (Adriana Săftoiu, România TV, 28 martie 2013)
Cacofonii pe măsura gravităţii cu care doamna fost jurnalist şi consilier băsist rosteşte fiecare cuvânt, să nu ne scape nicio nuanţă, nicio picătură „care se consumă” (pul+a, că+care).
• „Acestora li se amputează faptul că au adus daune de 1 milion de euro.” (România TV, 29 martie 2013)
... Iar vorbitorilor de la TV nu li se „imputează” din salariu şi din obraz prostiile debitate pe post.
• „Oamenii ăia deştepţi care a înfiinţat Curtea Supremă nu putea să facă ceva neconstituţional... Un sfânt părinte ca Calciu Dumitreasa... Femeia te ispiteşte, se vede sânii.” (Gigi Becali, România TV, 29 martie 2013)
După lungi sforţări de a fi preţios şi academic, Gigi Becali redevine el însuşi, adică un izvor nesecat de dezacorduri şi cacofonii, spuse, trebuie să recunoaştem, într-un mod foarte simpatic.
• „E suficient, ajunge!(Andi Moisescu, Pro TV, 29 martie 2013)
Ba nu! „Destul, gata, încheiaţi, finalizaţi şi sfârşiţi” cu pleonasmele!
• „Se ridică fanionul de la margine.” (TV Digi Sport 3, 30 martie 2013)
Fie vorba-ntre noi: care fanion se putea ridica, dacă nu cel de la margine? Are şi arbitrul de la centru un steguleţ şi nu l-am văzut noi?

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: