18 aprilie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (126)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Nominalizări pentru portofelul justiţiei şi sex enorm

• „Mama şi tata e acolo.” (Florentina Fântânaru, Antena 2, 4 aprilie 2013)
Dincolo de aparenţe şi acordul dintre subiect şi predicat, părinţii „e” mereu în sufletul nostru.
• „Cuantificarea informaţiilor le fac colegii de la meteorologie.” (Realitatea FM, 4 aprilie 2013)
Înseamnă că necesara corectare a greşelilor „îl fac” colegii din clasa a patra. Corect era „o fac”.
• „Îmi cer scuze.” (Dana Grecu, Antena 3, 4 aprilie 2013)
Ştim că nu pare nicio greşeală aici, dar este o eroare de fond, făcută de majoritatea vorbitorilor limbii române, din obişnuinţă. Un specialist în comunicare ar trebui să ştie că formulele corecte sunt „îmi cer iertare” şi „îmi prezint scuzele”.
• „Bunicuţo, ce sunt aici? Nişte verighete.” (Pavel Bartoş, ProTV, 5 aprilie 2013)
Românii au talent, dar nu prea „are” habar de gramatică, mai ales dacă „este” unguri. Hai să dăm şi un răspuns pe măsură: perechea de verighete „sunt” de aur!
• „Eu cred cu tot dinadinsul (că dreapta e o şansă pentru România).” (Petru Luhan, Realitatea TV, 7 aprilie 2013)
Această formulă strâmbă e în consonanţă cu sincera convingere doctrinară a europarlamentarului, care nu ridică nicio problemă pentru băsiştii noştri, până gurul de la Cotroceni nu se va scula într-o dimineaţă şi se va răsuci din nou, că, totuşi, e mai bine să fii de stânga decât de dreapta. A mai făcut-o în urmă cu câţiva ani, când a întors Partidul Democrat, peste noapte, de la stânga şi l-a declarat de dreapta, cu tot cu membri, ideologi, doctrină şi program.
• „O seară liniştită şi ne vedem mâine dimineaţă la ora 22.” (prezentator al TVR, citat de Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Mă rog, dacă la televiziunea oficială s-a spus asta, înseamnă că în România se poate chiar orice, inclusiv să avem dimineaţă în plină seară.
• „Nominalizare pentru portofelul justiţiei.” (prezentator de la Realitatea TV, citat la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Portofoliu, portofel – tot aia înseamnă în politica românească!
• „Judecătorii de la Gloria Bistriţa.” (prezentator de la Realitatea TV, citat la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Cine spunea că Jean Pădureanu, patronul bistriţenilor, nu e unul dintre „magistraţii” fotbalului nostru?
• „Băga-mi-aş p...la!(reporteriţă de la Realitatea TV, citată la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Nu avem nimic împotrivă, dar vocea părea de femeie, supărată că procurorul băsist Daniel Morar plecase fără să dea nicio declaraţie.
• „Se umflă co...iele.” (Serghei Mizil, Antena 1, citat la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
aprilie 2013)
Marele dezinhibat, plin de tatuaje şi de cuvinte din popor, probabil că ştie cum stă treaba cu umflăturile în zonele sensibile, dacă vorbeşte despre asta la televizor.
• „Ce vreţi, să vămuiesc?” (Mircea Badea, Antena 3, citat la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Nimic ilegal aici, doar o formulă ambiguă, folosită intenţionat de pamfletar, pe riscul său.
• „Aţi fost alături de Traian Năstase.” (Ionela Năstase, Realitatea TV, citată la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Poate doar când Traian Băsescu şi Adrian Năstase au fost vecini de bloc.
• „Domnul Marian Cozma vrea să candideze la preşedinţie şi să schimbe numele ţării în Dacia.” (Saviana Rusu, Realitatea TV, citată la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Confuzie sinistră. Desigur, e vorba despre fostul lider al minerilor, Miron Cozma, nu de Marian Cozma, handbalistul român ucis în Ungaria acum câţiva ani.
• „Nu am putut să îi primesc pentru că eram în slip şi s-ar fi speriat de sexul meu enorm.” (Corneliu Vadim Tudor, Antena 1, citat la Cronica cârcotaşilor, Prima TV, 7 aprilie 2013)
Asta da dezvăluire păcătoasă, la Dan Capatos în emisiune! Poate, totuşi, era bine ca domnul Vadim să încerce, să vadă dacă se mai sperie vreo fată de azi de ceva prea mare.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: