15 noiembrie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (128)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Ceafă de pui şi hotărâri decisive

• „Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt cei doi oameni care au hotărât să decidă.” (Dan Andronic, România TV, 15 aprilie 2013)
Pleonasm gramatical şi politic, tocmai bun pentru electoratul USL, care e foarte supărat exact de asta: că premierul Ponta a ajuns premier dând de pământ cu preşedintele Băsescu, apoi cam fâsâie situaţia şi „decide hotărând” împreună cu preşedintele Băs.
• „Ce-avem noi aici? Frigărui din ceafă de pui.” (România TV, 20 aprilie 2013)
Cum sunt frigăruile din ceafă de pui? Hălci milimetrice, puse pe scobitoare, deasupra chibritului? Expresia are sens numai dacă ar fi vorba de pui de arheopterix sau de pui de struţ gigant, ceea ce ne îndoim sincer.
• „Domnul Copos este foarte legat de echipă, dar cu toate acestea e dispus să predea echipa.” (Gruia Stoica, Sport.ro TV, 15 aprilie 2013)
Vedeţi că ştiţi? Asta e problema lui George Copos în fiecare lună, în ziua de salarii: i-ar veni să predea Rapidul, dă anunţ de vânzare, mai ia şi câte un avans, îi supără pe conservatori, îi iluzionează pe naivi, „dar totuşi însă cu toate acestea” tot rămâne patron.
• „Dar cu toate veştile bune, aş face câteva observaţii.” (Traian Băsescu, Realitatea TV, 15 aprilie 2013)
Noi am face observaţia să evitaţi formulele pleonastice, apoi faceţi ce vreţi, ca întotdeauna.
• „Nu poţi să-i dovedeşti că are activitate permanentă.” (Sorin Oprescu, Antena 3, 15 aprilie 2013)
Fiind vorba despre nişte „ei”, verbul „are” nu sună bine. Trebuia „au”, indiferent câţi sunt, dacă sunt mai mult decât unul.
• „Important e să ai tupeu şi multă dezinvoltură.” (Mircea Badea, Antena 3, 15 aprilie 2013)
Cum ar fi tupeistul timid? Mai uşor de găsit ca sfiosul degajat sau la fel de greu de găsit ca omul dezinvolt şi cutezător, caracterizat de obrăznicie şi impertinenţă, dar şi de insolenţă şi îndrăzneală.
• „Ce tip de model sunt aceşti oameni?... Mic şi insignifiant.” (Victor Ciutacu, România TV, 15 aprilie 2013)
„Modelul tipului şi stilul genului” sunt „chestiuni de problemă” de „felul categoriei” „pleonasmului tautologic”, fie „mic şi insigniafiant”, fie „colosal de uriaş”.
• „L-au ales poporul.” (Bogdan Chirieac, România TV, 15 aprilie 2013)
Fiind aproape zilnic la televizor, uneori dând impresia că este la mai multe posturi deodată, domnul Chirieac mai scapă, din când în când, şi perle în puţul vorbirii. Sigur că poporul e compus din zeci de milioane de oameni, dintre care multe milioane sunt şi votanţi, dar substantivul „popor” este la singular şi trebuia acordat ca atare cu verbul, adică tot la singular.
• „Doi atleţi români au scăpat ca prin minune din atentatele de la Boston... Cei doi trecuseră de câteva ore linia de sosire, când au explodat bombele.” (România TV, 16 aprilie 2013)
Două probleme avem cu această exprimare. 1) Cât de lent să se fi mişcat maratoniştii, dacă, în loc de două ore şi un pic, cât se face de obicei la maraton, aici au fost „câteva ore” între concurenţi? 2) Nu spunem că nu a fost o tragedie la Boston, dar, în goana după senzaţii tari, vorbitorii de la TV au fost ridicoli, spunând că ai noştri au scăpat „ca prin minune”, deşi erau la „câteva ore” distanţă de explozie.
• „Prezentator RTV: Doamnă Niculina Lazarciuc, am înţeles că aţi luat legătura cu atleta Nuţa Olaru. Ce v-a spus?
Antrenoarea Niculina Lazarciuc: Nu am luat legătura cu ea.” (România TV, 16 aprilie 2013)
Ai înţeles prost, păpuşă! În televiziunea de ştiri, nu merge cu „am înţeles că”, ci numai cu „vă asigurăm că”. Altfel, „am înţeles că” te faci de râs. Apropo, acum „ai înţeles”?
• „Gigi Becali – pus pe interogatorii! Gigi Becali refuză să fie interogat.” (România TV, 16 aprilie 2013)
Păi, ori, ori? Dacă e „pus pe...”, ar rezulta că abia aşteaptă să fie interogat, dar tot RTV-ul ne spune că Gigi Becali refuză interogatoriul, dându-l imediat pe miliardar în imagine, cu sunet, în timp ce tocmai spunea, clar şi tautologic: „Eu nu dau declaraţii! Eu aveam vreo funcţie eu? Eu puteam să fac eu ceva eu?... Ştiam că Valeriu Stoica e o mare somitate.” Bombastic! Fantastic! Pleonastic! Penibilastic!
• „Agresorul a  fost lovit de un alt şofer auto.” (România TV, 16 aprilie 2013)
Ce agresor mai este ăla care e lovit, şi încă de un „şofer auto”? Îşi mai merită el titulatura sau îl retrogradăm la rang de miel de Paşte?
• „O construcţie politică care este realizată pe nişte piloni.” (Adrian Năstase, Antena 3, 19 aprilie 2013)
Problema este „că construcţiile” politice sunt aproape toate pasibile de cacofonii.
• „Poate doar la noapte e posibil să apară nori... Poate doar la noapte e posibil să plouă în Carpaţii Orientali... Poate doar la noapte e posibil să...” (Antena 1, 20 aprilie 2013)
Dar „poate nu e posibil”, fiindcă e vorba despre timpul probabil, nu despre timpul posibil. Doar cine „ştie cunoaşte”. În afară de pleonasm, aici avem şi o moară stricată, care nu ştie altă formulă, în afară de asta cu „poate doar la noapte e posibil”. Averse de  vocabular îngust şi creier prespălat.
• „Monarhia este forma de guvernământ în majoritatea statelor din Uniunea Europeană... Noi încă ne considerăm buricul pământului mereu.” (Dinu Patriciu, B1TV, 20 aprilie 2013)
Hai să vedem dacă afirmaţia este „încă mereu” adevărată:
Monarhii: Belgia, Danemarca, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Spania, Suedia, adică 7 (şapte);
Republici: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, adică 20 (douăzeci).
Scor 20-7 pentru republici, dar, conform calculelor lui Dinu Patriciu, victorie categorică pentru monarhii.
• „Toată lumea au coborât speriaţi din autobuz (şoferul a făcut preinfarct).” (România TV, 20 aprilie 2013)
Trebuie să alegeţi care dezacord vă place mai mult, pentru că noi nu ne putem hotărî: ori „lumea este speriaţi”, ori „lumea au coborât”. Nouă „ne place amândouă”.
• „Drumurile sunt foarte găuroase.” (România TV, 20 aprilie 2013)
Aşa este! Autorităţile lasă „gaure” şi „groape” peste tot.
• „Ştiri din fascinanta lume mondenă.” (Simona Pătruleasa, 7 aprilie 2013)
Doar atât aţi putut? Tot pleonasmul ăsta de care ne-am plicitisit? Păcat că nu aţi fost în stare de ceva mai complex. Vă sugerăm noi: „ştiri şi informaţii din fascinanta, fermecătoarea şi încântătoarea lume mondenă a pământului”.
• „Pentru aceştia, au fost amenajate patruzecişiunu de cabine de vot.” (Realitatea TV, 21 aprilie 2013)
În „aceşti cabine”, „cetăţenii sunt bucuroase să votează”. În lac doi ochi „luceşte”: „e doi peşte”.
• „Vreau să fim peştele cel mai mare şi mai rapid... că care...” (Victor Ponta, Realitatea TV, 21 aprilie 2013)
Speranţa noastră este că PSD nu va lua exemplul de peşte profesionist al PDL, care a racolat toate curvele politice de pe toate centurile şi le-a reevaluat, pentru o cât mai bună coabitare în bordelul naţional sau în balta pestilenţială a democraţiei noastre.
• „O să public un interviu detaliat pe larg cu domnul Petre Roman.” (Alex Mihai Stonescu, Realitatea TV, 21 aprilie 2013)
Noi am prefera un „mic rezumat scurt şi concis”.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: