15 noiembrie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (146)



Ema însuţi

• „Ema, este un jurământ faţă de tine insuţi.” (Ştefan Bănică jr, „Dansez pentru tine”, Pro TV, 18 octombrie 2013)
Nu se putea un început mai spectaculos de nou sezon pentru „Dansez”, decât cu vedeta principală dând de pământ cu pronumele de întărire, chiar la depunerea jurământului de către cuplul Nana Falemi – Ema. Mai lucraţi la coregrafie, dar şi la gramatică. Vă puteţi permite o meditaţie-două, din megaonorariile pe care le câştigaţi, „dragelor” vedete.
• „Genul ăsta de ştiri chiar lipsesc.” (Bogdan Stanoevici, Antena 3, 15 octombrie 2013)
Lăsaţi, că e plin, în schimb, de emisiuni bogate în dezacorduri între subiect şi predicat, pe care le fac actori importanţi.
• „Dan Diaconescu şi partidul acesta are dreptul să hotărască.” (România TV, 15 octombrie 2013)
Sigur că „ambii are” orice drept, inclusiv să ia măsura ca reprezentanţii care ies la televizor să mai respecte din când în când regula de aur a gramaticii, potrivit căreia, dacă subiectul este „mai mulţi”, şi predicatul să fie la plural. Sperăm să nu aibă dreptate cei care spun că Partidul Poporului Dan Diaconescu vrea să răstoarne toate legile, pentru că poate i se pune pata şi pe cele gramaticale.
• „Estonia este pe locul 5 din 6 echipe posibile.” (România – Estonia 2-0, Antena 1, 15 octombrie 2013)
Nu era nimic neclar în privinţa echipelor din grupa noastră preliminară pentru Mondiale care să justifice termenul „posibile”, mai ales că meciul cu balticii a fost şi ultimul din campanie. Acest cuvânt merge când se trag bileţele din urnă, când există ceva în aşteptare, nu atunci când ştim, de câţiva ani, că în grupa noastră sunt (au fost) Olanda, România, Ungaria, Turcia, Estonia şi Andorra.
• „Navele aflate în porc.” (Pro TV, citat la „Cronica cârcotaşilor”, 16 octombrie 2013)
Ce porc mare, indiferent de tonajul navelor! Şi barcă pneumatică să fie, nu neapărat mineralier, şi avem ditamai porcotanul, dacă înghite aşa ceva.
• „Eu mi-e frică că lumea (în discotecă) e exclusivă tineret.” (Marina Voica, România TV, 19 octombrie 2013)
„Eterna şi fascinanta” solistă, care era matură şi când eram noi mici, are, ce-i drept, vocea aproape neschimbată la 77 de ani, ca în tinereţe. Tot neschimbat e şi felul supărător în care stâlceşte vorbirea şi se alintă că, nefiind de pe-aici, nu a învăţat încă româneşte bine (fosta domnişoară Marina Nikolskaia e originară din Ivanovo, Rusia, unde s-a născut în 1936). Ni se pare normal, din moment ce a venit la Bucureşti de numai vreo 55 de ani în România şi nu prea a avut timp să se acomodeze cu limba. Dar, dacă asta i se pare „cool”, după ce i s-a părut „haraşo” sau „bine” (în funcţie de epoca istorică în care a cântat), treacă de la noi.
• „Nu ştie cum să se mai împacă înapoi.” (România TV, 21 octombrie 2013)
Deşi ţiganca, dată de post ostentativ, ne-a arătat o mostră de pacifism emoţionant, tot am râs, tot ne-am revoltat că trăim într-o ţară care nu-i poate face pe cetăţenii săi să-i vorbească bine limba.
• „Radu Dogaru nu a precizat un traseu exact ale operelor.” (Ionela Arcanu, Realitatea TV, 22 octombrie 2013)
Mai rar acest tip de dezacord în gen, cum rar este şi furtul tablourilor celebre din Olanda, reuşit de nişte români. Corect era „al operelor”, la fel cum corect era să nu fie furate nişte capodopere ale artei universale.
• „No hai că a făcut-o lată Nohai.” (Steaua – Timişoara 2-0, Pro TV, 30 octombrie 2013)
Bine găsit acest joc de cuvinte, la eliminarea timişoreanului, a doua într-o lună, şi tot contra Stelei.
• „Autorităţile de la Bucureşti spune că nu sunteţi cetăţeni.” (Antena 3, 22 octombrie 2013)
Vai de capul nostru, vai de capul ţării care aude pe posturi importante de televiziune oameni care mutilează în direct limba română!
• „Deocamdată avem un single pe care îl vom difuza mai devreme.” (Naţional FM, 24 octombrie 2013)
E mai bine aşa, decât dacă l-ar fi difuzat poimâine.
• „Odată ce le-a luminat chipul au privit.” (Realitatea FM, 25 octombrie 2013)
Ce au privit? Pardon, ni s-a părut doar. Era doar un ligament falic (pul+a), de care atâţia abuzează în public.
• „O deschidere fantastică către lume.” (Adriana Săftoiu, E-strada, 18 octombrie 2013)
Nu e fiară ca leoaica, nu e doamnă ca Săftoaica şi nici cacofonie mai dulce decât cea auzită din gura unei preţioase cu atitudine serioasă.
Andrei Păunescu

Niciun comentariu: